Linkovi

Pro-izraelski prosvjed u Washingtonu (16/4/02) - 2002-04-16


Više desetaka tisuća američkih Židova okupilo se u Washingtonu kako bi izrazilo podršku Izraelu u njegovom ratu protiv terorizma. Židovi iz mnogih saveznih država održali su pro-izraelske manifestacije ispred zdanja američkog Kongresa, osudjujući palestinske terorističke napade u Izraelu.

Došli su automobilima, zrakoplovima, autobusima, vlakom – mladi i stari – putujući stotine kilometara do glavnog grada. 14-godišnji Saadia Fireman i njegov prijatelj Bennet Seftel bili su u skupini židovske djece iz Clevelanda u Ohiju…

“Pokazujemo da se želimo boriti protiv terorizma. Oni su barbari. To se naziva terorizmom zbog samoubilačkih eksplozija. Nije u pitanju njihova vjera. Želimo pokazati da se možemo boriti zajedno s Amerikom. ... "

Manifestacija nazvana “Stojimo uz Izrael” organizirana je na brzinu, a domaćin joj je Židovska organizacija šireg područja Washingtona, koja je suradjivala s ostalim židovskim organizacijama u Sjedinjenim Državama. Zbog brzine kojom je organiziran, te problema s prijevozom, mnogi nisu mogli sudjelovati. … Deseci tisuća židova ipak su došli, a prigovori zbog organizacije nisu bacili sjenu na entuzijazam s kojim su sudionici marširali prema Capitol Hillu. Ilan Frydman iz Clevelanda predvodio je grupu pod imenom Ben Akiva – Mladež cionističkog pokreta za Izrael:

“Ovdje smo da bi podržali Izrael u ratu koji Amerika i Izrael zajedno vode protiv terorizma. Mi se zalažemo za mir u svijetu, za više ljubavi i sreće za svakoga.”

Vjerske i političke ličnosti u svojim su govorima osudili palestinske samoubilačke napade, kao i najnovije anti-semitske napade u Europi. Čelnik republikanske većine u Zastupničkom domu Kongresa – Dick Armey – izjavio je da Izrael i Sjedinjene Države stoje jedan uz drugoga u borbi protiv terorizma.

“Smišljeni napadi na nevine civile predstavljaju teroristički čin. To je terorizam kad se dogodi u New Yorku. Terorizam je kad se dogodi u Pentagonu; terorizam je kad se dogodi nad Pennsylvanijom; i terorizam je kad se dogodi u srcu Jeruzalema”, kazao je gospodin Armey.

Ionako stroge mjere sigurnosti na Capitol Hillu, jučer su bile još više pooštrene zbog gotovo četvorosatnih pro-izraelskih manifestacija. Mnogi sudionici kažu da se nadaju još većem odzivu na sličnom skupu u New Yorku sljedećeg mjeseca.

XS
SM
MD
LG