Linkovi

Državni tajnik Powell tvrdi da je postignut napredak (16/4/02) - 2002-04-16


Pri samom kraju svoje misije po Srednjem istoku, američki državni tajnik Colin Powell sastao se još jednom s izraelskim premijerom Arielom Sharonom. Gospodin Powell namjerava otputovati za Washington, uz usputno zaustavljanje u Kairu, nakon što se sutra sastane po drugi put s palestinskim čelnikom Yaserom Arafatom.

Gospodin Powell, koji nastoji postići prekid vatre između Izraela i Palestinaca i obnovu pregovora, izvjestio je novinare da je došlo do napretka, ali nije htio ulaziti u detalje sadržaja razgovora.

Državni tajnik je danas održao jednosatni sastanak, treći po redu od kada je stigao u Izrael, s izraelskim premjerom Arielom Sharonom u službenoj residenciji gospodina Sharona u Jeruzalemu, i sprema se okončati svoju misiju odlaskom u obližnju Ramalu na Zapadnoj obali na drugi sastanak s palestinskim čelnikom Yaserom Arafatom.

Gospodin Powell je rekao da je njegov glavni prioritet uspostava prekida vatre i obnova pregovora. Ali on je isto tako prihvatio ideju o međunarodnoj konferenciji koja bi dovela do primirja i ponovnog uspostavljanja pregovaračkog procesa koji bi doveo do palestinske države.

Državni tajnik Powell je na svojim posljednjim sastancima sa Izraelcima i Palestincima kanio dobiti čvrsti rok u kojem će se izraelske snage povući sa Zapadne obale, te obećanje Palestinaca da će, između ostalog, razbiti terorističke mreže, uključujući samoubojice-bombaše.

XS
SM
MD
LG