Linkovi

Masovne grobnice sa žrtvama talibana (15/4/02) - 2002-04-16


Stanovnici ratom razrušenog grada Bamiyana u Afganistanu otkrili su tri masovne grobnice u kojima se, kako se vjeruje, nalaze tijela afganistanskih Hazara, koje su ubili pripadnici svrgnutog talibanskog režima. Istražitelji Ujedinjenih naroda pozvani su da istraže grobnice. Glasnogovornik Hazara Abdul Satar rekao je da se u grobnicama nalaze posmrtni ostaci trideset i pet osoba, među kojima ima i djece. Mnoga tijela imaju rane od metaka. “Sve se ovo dogodilo tijekom crne ere talibana,” rekao je Satar.

Hazari su uglavnom muslimani-šiiti, koje su talibani brutalno progonili. 1997. talibani su ubili oko šest stotina Hazara u pokrajini Faryab. Ubili su i više izaslanstava hazarskih starješina, koji su ih molili da poštede civile. 1998, talibani su osvojili Mazar-E-Sharif. Tom su prilikom masakrirane tisuće muškaraca, žena i djece, od kojih su mnogi bili Hazari. Talibanske su snage sustavno tragale za hazarskim, tadžičkim i uzbečkim muškarcima i ubijale ih. Kako je javljeno, talibanski su vojnici silovali žene i djevojčice.

Talibani su ponovno napali Hazare i druge etničke skupine 1999. Početkom 2001, talibani su ubili velik broj Hazara i drugih civila u Yakaolongu. Talibanske su snage sakupile oko tri stotine muškaraca, uključujući i djelatnike lokalnih humanitarnih agencija, i pogubile ih. Postoje očevici koji tvrde da su talibanske snage ispalile rakete u jednu džamiju, u koju se sklonilo oko sedamdeset žena, djece i starijih muškaraca. Mnogi od njih tom su prilikom ubijeni.

Masovne grobnice oko Bamiyana nisu jedini spomenici talibanskoj okrutnosti i fanatizmu. Područje Bamiyana mjesto je na kojem su prošle godine uništene ogromni kipovi Bude. Naredbu da se unište dao je bivši vrhunski vođa talibana mula Mohamed Omar, koji se sada nalazi u bijegu. Uklesani u stijenu prije tisuću i pet stotina godina, ovi su kipovi bili nenadoknadivo kulturno blago. Talibanskim je vlastima trebao mjesec dana da ih unište. Kipovi su izdržali vatru iz topništva i tenkova iz velike blizine. Na kraju su dovedeni stručnjaci za eksplozive iz terorističke organizacije Osame bin Ladena al-Qaide, koji su dovršili njihovo uništavanje. Stanovnici lokalnih hazarskih sela bili su prisiljeni spuštati se po konopima sa stijena da bi izbušili rupe u koje je postavljen eksploziv. Kada je ovo vandalsko djelo obavljeno, talibani su na ruševinama kipova bojom upisali natpis “Pravda zamjenjuje nepravdu”, koji se sada pokazuje kao proročanstvo.

No, zamijenjen je nepravedan talibanski režim. Sada je trenutak da se preostali talibani i članovi al-Qaide izvedu pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG