Linkovi

Američki zakonodavci za sada suzdržani o srednjoistočnoj krizi (15/4/02) - 2002-04-15


Kongresni čelnici pozivaju zakonodavce da podrže politiku predsjednika Busha prema Srednjem istoku, dok se državni tajnik Colin Powell nalazi u regiji. Čelnici obje stranke i administracije predsjednika Busha izrazili su zabrinutost zbog nedavnih izjava pojedinih zakonodavaca, koji su odlučno podržali Izrael i osudili palestinsku vlast.

Nekoliko zakonodavaca nedavno je ustalo u obranu Izraela, nakon niza palestinskih samoubilačkih bombaških napada, te je odbilo kritizirati izraelsku vojnu ofenzivu na palestinskim teritorijima. Među njima je bio i senator Arlen Specter, republikanac iz Pennsylvanije.

"Mislim da je, nakon najnovijeg vala samoubilačkih napada, teško tražiti od Izraela da zaustavi svoje samoobrambene napore da iskorijeni teroriste i zaustavi bombaše-samoubojice", izjavio je senator Specter.

Neki zakonodavci kritizirali su Palestince zato što nisu zaustavili samoubilačke bombaške napade. Demokratska senatorica Dianne Feinstein bila je u skupini od preko dvadeset senatora iz obje stranke, koji su se prošloga tjedna sastali na Capitol Hillu s bivšim izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Mislim da je glavni cilj Palestinaca uništenje izraelske države," ocijenila je senatorica Feinstein.

"Republikanski i demokratski kongresni čelnici i dužnosnici administracije predsjednika Busha izrazili su zabrinutost da bi takve izjave mogle potkopati napore državnog tajnika Colina Powella da postigne prekid vatre i pokrene razgovore između Izraelaca i Palestinaca.

Demokratski senator Tom Daschle uputio je poruku svojim kolegama u Senatu, rekavši novinarima da sada nije vrijeme za narušavanje osjetljivih pregovora. Čelnik republikanske manjine u Senatu Trent Lott izrazio je slično mišljenje.

"Ne bismo trebali unaprijed suditi ili biti kritični u vrijeme kada državni tajnik Powell u regiji održava važne sastanke," kazao je senator Lott.

No, pozivi na suzdržanost dolaze u trenutku kada se od konzervativaca, pa i liberalnih zakonodavaca, čuju sve češće kritike na račun predsjednika Busha. Mnogi kažu da je predsjednikova odluka da izvrši pritisak na Izrael kako bi se izraelske snage povukle s palestinskih teritorija u suprotnosti s njegovim obećanjem da će zauzeti odlučan stav protiv terorizma nakon napada na New York i Washington.

Senator Chuck Schumer, demokrat iz New Yorka, kazao je: "Čini mi se da je u našoj politici prema Srednjem istoku došlo do zaokreta, i to bez ikakvog objašnjenja, bez razumijevanja njene nedosljednosti, bez toga da je nama Amerikancima, koji podržavamo rat protiv terorizma, pruženo objašnjenje – kako to da možemo pregovarati s nekim tko provodi terorizam i istovremeno osuđivati zemlju koja se pokušava obraniti od terorizma."

Na Capitol Hillu oduvijek je postojala odlučna podrška za Izrael, zbog utjecajnih židovskih lobističkih organizacija i strateške važnosti te zemlje kao prozapadne demokracije u uglavnom arapskoj regiji.

No, zakonodavci iz obje stranke kažu da su teroristički napadi na Sjedinjene Države od 11. rujna i val samoubilačkih bombaških napada u Izraelu dodatno učvrstili veze između dvije zemlje, koje im daju veća prava u samoobrani.

Neki zakonodavci razmatraju pokretanje zakonodavnih mjera kako bi se pomoglo Izraelu. Senatorica Feinstein i senator Mitch McConnell, republikanac iz Kentuckyja, predlažu zakonsku mjeru o prekidanju američkih veza s palestinskim vlastima. Demokratski kongresmen iz New Yorka Gary Ackerman pokrovitelj je sličnog zakonskog prijedloga u Zastupničkom tomu. Tim bi se prijedlogom omogućilo predsjedniku da uvede sankcije protiv palestinske vlasti.

Međutim, demokratski kongresmen iz Michigana John Dingell, koji zastupa izborni okrug s velikim brojem Amerikanaca arapskog podrijetla, vjeruje da bi usvajanje takvih mjera samo ugrozilo mirovni proces. Republikanski senator iz Nebraske Chuck Hagel također je naglasio važnost objektivnijeg pristupa srednjoistočnoj krizi.

"Izraelu da brani to pravo i to ćemo i dalje činiti. No, to se pravo ne bi trebalo braniti na račun nevinih Palestinaca. Nevini Palestinci, baš kao i nevini Izraelci, uhvaćeni su u rat koji nisu izazvali i za to plaćaju visoku cijenu," rekao je.

Zakonodavci, koji predlažu zakonsku mjeru o uvođenju sankcija protiv palestinske vlasti pristali su privremeno obustaviti svoje incijative sve dok je državni tajnik Powell u regiji.

XS
SM
MD
LG