Linkovi

Račan odbacuje mogućnost nove bankarske krize (15/4/02) - 2002-04-15


Hrvatski premijer Ivica Račan odbacio je mogućnost nove bankarske krize u zemlji, dodajući da su ga mediji krivo interpretirali. "Jutarnji list" citirao je njegovu izjavu da bi i Privredna banka, druga najveća u džzavi, mogla imati probleme slične onima koji su prošlog mjeseca gotovo uništili Riječku banku. Novine su u istom kontekstu spomenule i Splitsku banku, koja je nedavno prodana njemačkoj bankarskoj grupi HVB. Premijer je novinarima popodne izjavio da "Vlada nema podataka da se u bilo kojoj hrvatskoj banci događa ono što se dogodilo Riječkoj".

"Sve drugo su", rekao je, "neodgovorne spekulacije koje mogu štetiti bankarskom sustavu i državi". "U ovom trenutku imamo stabilnu bankarsku situaciju i, rekao bih, zrelu reakciju građana. Naš bankarski sustav je stabilan. Pokazalo se da se možemo nositi sa teškom aferom poput one u Riječkoj banci, ali naš je zadatak da ne dozvolimo ponavljanje takve afere, jer bi problem bio daleko teži," kazao je na konferenciji za novinare.

Riječka banka prošlog je mjeseca umalo propala zbog 110 milijuna eura gubitaka akumuliranih nakon višegodišnjih spekulacija bančinih dealera na deviznom tržistu. Prošlog tjedna Riječku je za 155 milijuna eura kupila austrijska Erste bank.

Premijer je kazao da je Vlada bila savjetovana da provjeri situaciju u drugim bankama, uključujući i Privrednu u kojoj ima 25 posto dionica, kako bi se preventivno onemogućilo ponavljanje slične afere. "To sam rekao novinama.... Srećom, nema štete i nadam se da će situacija ostati mirna," rekao je Račan.

Uprave Privredne i Splitske banke objavile su da je njihovo poslovanje uredno i da im netočne informacije nisu naštetile. Podršku im je dao guverner HNB-a Željko Rohatinski, koji je za "Večernji list" izjavio da "hrvatski primitivizam i glupo politikanstvo mogu bez ikakvih osnova razoriti financijski sustav". "To su igre koje nemaju veze sa stvarnim stanjem," kazao je Rohatinski.

Od guvernera HNB-a premijer Račan na nedavnom je sastanku zatražio pojačanu kontrolu i reviziju poslovanja hrvatskih banaka. "Sve u cilju da bankarski sustav bude što stabilniji, da maksimalno smanjimo mogućnost ponovnog kriminala koji se nikad ne može u potpunosti isključiti u toj vječnoj bitci između, recimo tako, policije i lopova."

Premijer je kazao da se afera s Riječkom bankom ne moze uspoređivati s bankarskim aferama iz vremena bivše vlasti, kada je nekoliko banaka bankrotiralo. Naglasio je da će, za razliku od HDZ-a, sadašnja vlast glavne aktera pljačke Riječke banke strpati u zatvor.

XS
SM
MD
LG