Linkovi

Uzroci nasilja na Srednjem istoku (15/4/02) - 2002-04-15


Na nedavnoj konferenciji u Washingtonu, dva istaknuta komentatora govorila su o uzrocima nasilja na Srednjem istoku, od Jasera Arafat i arapskih medija do nedosljednih američkih moralnih ocjena.

Tijekom gostovanja u washingtonskom institutu Brookings, Martin Indyk prognozirao je da će se jedan samoubilački bombaški napad sigurno podudariti s putom državnog tajnika Colina Powella u Izrael. Sljedećeg dana pokazalo se da je bio u pravu. Jedna mlada Palestinka raznijela se na tržnici punoj ljudi u Jeruzalemu. Gospodin Indyk, koji je svojedobno bio američki veleposlanik u Izraelu, kazao je da će teroristi nastaviti s ovakvim napadima.

"Oni su još uvijek sposobni izvoditi takve napade, premda je izraelska vojska u zadnjih deset dana poduzela drakonske mjere na Zapadnoj obali. Ovaj puta, teroristi imaju još jači razlog, jer žele pokazati da Sharonova velika ofenizava neće uspjeti zaštititi izraelske civile, te da ih ne može zaustaviti niti američka super-sila."

Prema mišljenju gospodina Indyka, teroristi su uvjereni da njihova taktika daje rezultata, stoga je nemaju razloga promijeniti. Prema njihovom uvjerenju, palestinska država treba se roditi u krvi i vatri, a ne pregovorima. Jaser Arafat je pod opsadom – kaže gospodin Indyk – no za sada se ipak smatra pobjednikom, i u tome je u pravu. Njegova je popularnost tako znatno porasla da nema nikoga tko bi mu pokušao preuzeti čelništvo nad Palestincima.

"Međunarodna zajednica sada izražava vrlo odlučnu podršku za Palestince, a Izrael se osjeća izolirano. Europska unija govori o mogućim sankcijama. Pojavile su se i napetosti u američko-izraelskim odnosima. Sve su ovo male pobjede za Jasera Arafata. Zato nije čudo da je on, kako je javljeno, odlične volje, iako oko njega vlada kaos."

O Arafatu se previše govori – smatra Shibley Telhami, profesor srednjoistočnih studija pri sveučilištu Marylanda. Na kocki su – prema njegovim riječima – daleko veća pitanja od sudbine zatočenog palestinskog čelnika. Profesor Telhami vjeruje da su Amerikanci donekle u zabludi, jer na televiziji ne vide iste slike koje vide Arapi.

"Arapska televizija ovih dana neprestano pokazuje slike strave na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, koju opisuje kao masakre i zvjerstva. Oni uživo prenose slike tenkova koji ruše kuće, mrtvih tijela na ulicama i palestinskih majki koje zapomažu: “Nas ovdje masakriraju. Arapi, gdje ste? Arapi, gdje ste?”

Ove su slike uzburkale arapski svijet kao nikada do sada – kaže profesor Shibley. Jedan od razloga je jačanje slobode medija. U arapskim zemljama sada postoje deseci privatnih televizijskih kuća, koje više nisu pod kontrolom vlade. Dapače, vlasti ih ne bi mogle cenzurirati, sve i da žele. Čak moraju slušati i medijske pozive na njihovo svrgavanje, zbog veza sa Sjedinjenim Državama. Profesor Thelami dodaje da u javnosti postoji novi osjećaj moći javnog mnijenja. To se – kaže on – neće promijeniti i svijet se s time mora pomiriti. Primjerice, mogao bi osigurati uravnoteženu ocjenu događaja kojima su Arapi svjedoci.

"Palestincima kažemo da razumijemo probleme s kojima su sučeljeni zbog okupacije, teškog financijskog položaja i poniženja, te da shvaćamo njihovu potrebu za slobodom. Izraelcima poručujemo da su samoubilački bombaški napadi strašni i da imaju pravo na njih reagirati. No, ne želimo reći da su obujam i dohvat operacija u kojima stradaju civili nemoralni. Moramo biti moralno konzistentni."

U kontekstu ogromnog utjecaja medija u arapskom svjetlu – ocjenjuje profesor Shibley – moralna dosljednost dobra je politika.

XS
SM
MD
LG