Linkovi

Veliko povećanje potrošnje u američkom proračunu za 2003. (15/4/02) - 2002-04-15


"Washington Postom" najavljuje da državna administracija predsjednika Busha priprema veliko povećanje potrošnje u državnom proračunu 2003. godine. Kako ističe Post, radi se o najvećem povećanju državne potrošnje od 60-tih godina, a razlog za to je američki rat protiv terorizma. U odnosu na 1999. godinu državna potrošnja povećat će se za 22 posto. Kad se u to uključe troškovi koje je predsjednik Bush odobrio u prvoj godini njegovog mandata, te troškovi odobreni u posljednje dvije godine administracije predsjednika Clintona, riječ je o najvećem porastu vladine potrošnje u četverogodišnjem razdoblju od doba Vijetnamskog rata.

"New York Times" donosi tekst o ženama u američkoj politici. “Mjesto žene je u kući - i u Senatu,” bila je naljepnica koja se godinama mogla vidjeti na automobilima američkih političarki-feministkinja. Međutim, na predstojećim izborima za Zastupnički dom Kongresa i Senat mali su izgledi da će doći do većeg povećanja broja žena. Trenutno, u Zastupničkom domu sjedi 60, a u Senatu 13 žena. “2002. godine”, piše "Times", “realističniji cilj za žene su guvernerske rezidencije premda je još uvijek prerano reći hoće li dobici u tom pogledu biti mali ili veliki”. Žene se trenutno nalaze na položajima guvernerki pet saveznih država, a postoje dobri izgledi da će se taj broj povećati unatoč najavljenom odlasku s dužnosti guvernerki Massachussettsa i New Hampshirea.

"Washington Post" upozorava na sigurnosne propuste u međunarodnoj zračnoj luci Dulles nedaleko od Washingtona iz koje je 11. rujna prošle godine poletio kasnije oteti zrakoplov koji se obrušio na Pentagon. Na ulazima u zabranjena područja zračne luke i dalje nema čuvara niti deketora metala, a tisuće djelatnika mogu u njih uz pomoć svojih identifikacijskih iskaznica. Stručnjaci kažu da se to događa u sve tri zračne luke u području Washingtona, te u mnogim drugim zračnim lukama u zemlji. Unatoč tvrdnjama dužnosnika koji kažu da postoji više slojeva sigurnosti u sklopu kojih se provjeravaju uposlenici u zračnim lukama piloti i stjuardese kažu da se ne osjećaju sigurno.

I na kraju riječ-dvije o 15. travnju, danu do kojeg Amerikanci trebaju poslati svoje porezne prijave državnoj Poreznoj službi. "Christian Science Monitor" donosi priče iz Porezne službe o pitanjima koja im upućuju građani. U posljednjim tjednima pred istek roka za prijavu poreza ta pitanja postaju gotovo nevjerojatna. Jedno od češćih je – mogu li dobiti poreznu olakšicu na račun moje mačke. Jedan građanin nedavno je pitao – kako se može prijaviti za izuzeće od poreza na prihod. Takvih primjera, tvrde u američkoj Poreznoj službi, ima na tisuće. Jedna žena je, prenosi Christian Science Monitor, poslala svoju poreznu prijavu elektronskim putem u 10 sati, a u 10 sati i dvije minute poslala je poruku zabrinuto pitajući kako to da na njezin bankovni račun još nije stigao novac od povrata poreza.

XS
SM
MD
LG