Linkovi

Američko-palestinski dijalog nastavlja se sutra (14/4/02) - 2002-04-14


Američki državni tajnik Colin Powell sastao se danas s palestinskim čelnikom Yasserom Arafatom, u njegovom sjedištu, u Ramalli, koje je još uvijek opkoljeno izraelskim postrojbama.

Sastanak se odvijao pod izvanrednim mjerama sigurnosti, u sklopu zgrada, koje čine sjedište gospodina Arafata, oštećenih napadima prije dva tjedna i, najvećim dijelom, okupiranih teško naoružanim izraelskim vojnicima. Nakon gotovo tri sata razgovora, gospodin Powell je, u kratkom priopćenju novinarima, izjavio da je razgovor bio "korisna i konstruktivna razmjena mišljenja", te da će američko-palestinski dijalog biti nastavljen sutra, na razini eksperata.

"Izmjenili smo čitav niz ideja, te raspravljali o koracima koje treba poduzeti da bi došlo do napretka. Moje osoblje će se ponovno sastati s osobljem gospodina Arafata, sutra."

Palestinski čelnik nije izašao iz zgrade zbog, kako su rekli njegovi pomoćnici, opasnosti od izraelskih vojnika, udaljenih nekih 25 metara. Međutim, glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je izjavio da je Palestinska uprava potpuno predana uvjetima rezolucije Vijeća sigurnosti broj 1402, od prije dva tjedna, kojom se poziva na okončanje nasilja na obje strane, kao i na povlačenje izraelskih postrojbi sa Zapadne obale. Na upit novinara je li gospodin Arafat spreman obuzdati palestinske ekstremiste, Saeb Erekat je rekao da je njegova administracija potpuno spremna udovoljiti svim svojim sigurnosnim obvezama, uz uvjet da se Izrael povuče s područja koja je okupirao prošli mjesec, uključujući i sjedište gospodina Arafata.

XS
SM
MD
LG