Linkovi

Powell danas u Ramalli s Arafatom (14/4/02) - 2002-04-14


Državni tajnik Colin Powell danas će se u Ramali sastati s opkoljenim palestinskim čelnikom Jaserom Arafatom. Njihov se sastanak trebao održati jučer, ali je odgođen nakon samoubilačkog bombaškog napada izvedenog u petak u Jeruzalemu. Washington je, unatoč tom događaju, odlučile da će se državni tajnik sastati s palestinskim čelnikom, nakon što je on osudio napad u Jeruzalemu i druga teroristička djela. David Gollust javio se iz Jeruzalema.

Sastanak u oštećenom sjedištu palestinske uprave u Ramali, čiji su najveći dio zauzele izraelske snage, bit će najdramatičniji dio misije državnog tajnika Powella, čiji je cilj zaustaviti izraelsko-palestinski sukob i vratiti dvije strane za pregovarački stol. Odluka o održavanju ovog sastanka, dan nakon što je bilo planirano, donesena je nakon pažljive američke analize pismene izjave gospodina Arafata u kojoj osuđuje nasilje nad civilima, uključujući i najnoviji napad u Jeruzalemu. Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da ovaj dokument sadržava niz pozitivnih elemenata, iako ga treba popratiti akcija na terenu usmjerena na smirivanje krize.

"Naposlijetku, za nas je najvažnije uvijek bilo pretvaranje izjava u akciju. Na to smo usredotočeni i sada" – rekao je gospodin Boucher.

Državni tajnik Powell također vrši pritisak na Izrael da postavi rokove za okončanje svoje vojne kampanje na Zapadnoj obali, u okviru koje su – kako se tvrdi u izjavi gospodina Arafata – izraelske snage počinile masakre nad Palestincima.

XS
SM
MD
LG