Linkovi

Američki nacionalni parkovi u žalosnom stanju (14/4/02) - 2002-04-14


“Washington Post” bavi se na naslovnici žalosnim stanjem u kojem se nalaze mnogi američki nacionalni parkovi. Tijekom predizborne kampanje, predsjednik Bush je bio konstatirao da su nacionalni parkovi “u gorem stanju nego ikada prije”, no za sada njegova administracija nije – kako piše “Post” učinila mnogo na poboljšanju stanja.

Glavni problem je kronična nestašica novca. Za održavanje 385 parkova, prošle je godine izdvojeno gotovo milijardu i pol dolara, što, prema upućenima, predstavlja tek dvije trećine onoga koliko je doista potrebno. Drugi je problem – sve veća posjećenost parkova. Godišnje ih obiđe više od 285 milijuna posjetitelja, a u vezi s time većina parkova pati od zapuštenosti objekata i prezauzetog, premalobrojnog osoblja.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” podsjeća čitatelje da najnovije kolo lutrije nosi sa sobom glavni zgoditak od – 300 milijuna dolara, nakon što u prošlom kolu nije isplaćena nagrada od 220 milijuna dolara. Da je bilo dobitnika, on bi mogao birati između punih 220 milijuna, koji bi se isplaćivali sljedećih 26 godina i jednokratne isplate od 117 milijuna dolara. Izgledi za pobjedu bili su ne baš dobri – 1 naprama 76 milijuna. Inače, najveći dobitak na lutriji iznosio je 363 milijuna dolara, koje su prije dvije godine podijelila dva pobjednika. Kako javlja “USA Today”, pred sljedeće izvlačenje u utorak, listići lutrije, u vrijednosti od jednog dolara po komadu, prodaju se na tisuće.

XS
SM
MD
LG