Linkovi

Predsjednik Bush osudio novi  samoubilački napad  u Jeruzalemu (12/4/02) - 2002-04-12


Predsjednik Bush je osudio današnji novi samoubilački bombaški napad u Jeruzalemu u kojem poginulo je šest osoba, a na desetke je ranjeno. No američki je predsjednik napomenuo da to neće zaustaviti njegova nastojanja da traži mir na Bliskom istoku. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je priopćio kako predsjednik ovakve akcije smatra 'činom ubojstva'.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova je priopćio da Jaser Arafat mora snositi odgovornost za ovaj napad jer nije ništa poduzeo da zaustavi ekstremne muslimanske organizacije da čine teroristička djela protiv Izraela. Za današnji napad odgovornost su preuzele brigade Al-Aqsa.

I državni tajnik Colin Powell je osudio novi samoubilački napad u Jeruzalemeu i napomenuo kako zbog toga ponovno razmatra hoće li se sutra susresti s palestinskim čelnikom Jaserom Arafatom u Ramali. Glasnogovornik Državnog tajništva izjavio je novinarima koji se nalaze u pratnji gospodina Powella da državni tajnik ponovno razmatra cijelu bliskoistočnu situaciju u svjetlu današnjeg događaja.

Ujutro se državni tajnik susreo s izraelskim premijerom Sharonom. Nakon razgovora gospodin Powell je napomenuo da nikakav konkretni sporazum nije postignut s premijerom oko toga koliko će se dugo još nastaviti izraelska kampanja na Zapadnoj obali.

Međutim, založio se za njeno trenutačno okončanje, ustvrdivši da ona šteti i strateškim interesima Izraela u regiji, kao i interesima Sjedinjenih Država. Na tiskovnoj je konferenciji državni tajnik istaknuo da administracija predsjednika Busha shvaća potrebu Izraela da se brani od terorističkih napada, no da mora postojati nešto više od vojnog odgovora da u regiji zavlada mir."Dok mi odgovaramo na terorizma, znamo da i Izrael ima pravo odgovarati na terorizam. Pitanje je samo kako da idemo dalje od odgovora. Što je sljedeći korak? Kako da ga prođemo?"

Na istoj tiskovnoj konferenciji izraelski premijer Ariel Sharon je izjavio da židovska država vodi rat protiv terorizma, za koji se nada da će ubrzo biti okončan. Gospodin Sharon je izjavio kako se Izrael nada da će uskoro okončati dvotjednu invaziju područja pod palestinskom upravom na Zapadnoj obali. "Izrael vodi rat protiv infrastrukture palestinskog terorizma i Izrael se nada da će vrlo brzo završiti ovaj rat. Terorizam bombaša samoubojica predstavlja opasnost za Izrael i za cijeli slobodni svijet" .

Nekoliko sati prije toga izraelska je vojska priopćila da su njezini vojnici ubili i ranili na stotine Palestinaca tijekom žestokih ovotjednih borbi u izbjegličkom logoru u Jeninu. Palestinci tvrde da su Izraelci masakrirali civile u tom logoru, što Izrael odbacuje i nastavlja s okupacijom glavnih naseljenih palestinskih mjesta na Zapadnoj obali, nakon što je tu operaciju pokrenuo prošli mjesec kao odgovor na samobilačke napade u kojima su poginuli deseci Izraelaca.

XS
SM
MD
LG