Linkovi

Austrijska Erste Bank novi je većinski vlasnik Riječke Banke (12/4/02) - 2002-04-12


Erste Bank ponudila je 55 milijuna eura za vladinih 85 posto dionica u Rijeckoj banci, trecoj najvecoj u drzavi koja se proslog mjeseca umalo raspala zbog ilegalnih transakcija. Dodatnih 100 milijuna eura ponudili su za dokapitalizaciju. Ponudom austrijske banke ostvarena je cijena od oko 12,8 eura po dionici, izjavio je novinarima direktor Drzavne agencije za sanaciju banaka i osiguranja stednih uloga, Marinko Filipovic. Erste Bank pristala je odmah platiti 25 milijuna eura, a visina prostalog iznosa (do 55 mil. eura) ovisit ce o tome da li gubici banke odgovaraju procjenama Hrvatske narodne banke od oko 111 milijuna eura. Potpisivanje ugovora, najavljeno za tjedan dana, okoncat ce krizu Rijecke banke.

Filipovic istice da prodaja banke ne amnestira bivsu Upravu. "Kao predsjednik Nadzornog odbora banke trazit cu odgovornost od svih. Upravu, koja je po mom misljenju najodgovornija, pozvati cemo na red i vjerojatno ce ona svoje nezasluzene prihode i nagrade morati vratiti. Njihove cemo menadzerske ugovore suspendirati do utvrdjivanja njihove odgovornosti," rekao je Filipovic. Uz Erste Bank, ponudu za dionice Rijecke banke dale su i belgijska KBC Bancassurance i Bank Austria.

Erste bank koja u Hrvatskoj vec kontrolira oko cetiri posto trzista kupnjom Rijecke banke postat ce treca bankarska grupacija na hrvatskom trzistu. Filipovic je kazao da je drzava prodala Rijecku banku jer je nakon afere koja je umalo unistila trebalo investirati oko 500 milijuna kuna koje drzava nema.

Komentirajuci prodaju premijer Ivica Racan rekao je da ce slucaj Rijecke banke zavrsiti sudskom istragom. "Nisam zadovoljan, cekam da istraga da precizniji odgovor. Sada je jasno da je nalog da se prodaju dionice dosao iz Uprave banke, da li od cijele Uprave ili pojedinaca pokazat ce istraga," kazao je novinarima. Prije dvije godine Rijecu banku kupila je njemacka Bayerishe Landesbank, ali je proslog mjeseca nakon izbijanja afere svojih 60 posto dionica za jedan dolar vratila drzavi.

XS
SM
MD
LG