Linkovi

CSM: 500 milijardi dolara u utaji poreza! (12/4/02) - 2002-04-12


Prelistavajući američki tisak vidimo da je nepodijeljenu pažnju privukla reforma izbornog zakona, koja je u Senatu dobila podršku obiju stranaka. New York Times ističe da će se usvajanjem novog zakona izbjeći ponavljanje nepravilnosti koje su izazvale veliku zbrku na predsjedničkim izborima 2000. Godine. Općeprihvaćenim propisom se – uz ostalo - osigurava 3 i pol milijarde dolara za zamjenu svih glasačkih strojeva u Sjedinjenim Državama.

Kad spominjemo novac, zabilježimo i pisanje Christian Science Monitora koji - tri dana prije krajnjeg roka za prijavljivanje poreza – tvrdi da državna riznica ostaje uskraćena za 500, ponavljam 500 milijardi dolara zbog utaje poreza. Prije 40 godina, procjenjivalo se da su porezni obveznici uplatili 100 milijardi dolara manje, dakle – pet puta manje nego danas.

Boston Times veliki prostor posvetio je i danas pritiscima koji se vrše na bostonskog kardinala Bernarda Lawa da podnese ostavku. Pritisci su pojačani nakon što je jučer javnost saznala da je kardinal zataškavao slučajeve pedofilije u svećeničkim redovima. Reakcije u Boston pristiži iz svih dijelova ne samo Amerike, nego i svijeta. Ostavku kardinala zbog zaštite koju je pružao pedofilima zatražilo je i dvoje kandidata za guvernerski položaj u Massachussettsu – od kojih je jedan katolik, a drugi židov.

XS
SM
MD
LG