Linkovi

Powell u Jeruzalemu (12/4/02) - 2002-04-12


Američki državni tajnik Colin Powell nalazi se u Jeruzalemu, gdje započinje najkritičnija faza njegove srednjoistočne misije. Danas se gospodin Powell sastaje s izraelskim premijerom Arielom Sharonom, a sutra odlazi na Zapadnu Obalu, kako bi razgovarao s palestinskim čelnikom Yasserom Arafatom, koji se nalazi pod opsadom u Ramalli.

Gospodin Powell kaže da neodaziv gospodina Sharona na američke pozive da odmah povuče izraelske postrojbe ne doživljava kao konfrontaciju. Međutim, svejedno je rekao da će vremenski okvir povlačenja biti glavno pitanje o kojem će raspravljati na prvom sastanku s izraleskim premijerom. Gospodin Powell je došao u Jeruzalem iz Jordana, gdje je kralj Abdullah njegovu misiju opisao kao diplomatski napor za "sve ili ništa", izrazivši pritom strahovanje pred posljedicama neuspjeha. Američki državni tajnik je novinarima rekao da traži i prekid vatre i agresivni napredak ka obnovi mirovnih razgovora prema planu koji je prošle godine predložila komisija bivšeg senatora Georgea Mitchella.

"U Mitchellovom planu se nalazi politički proces za koji vjerujemo da ga treba ubrzati i proširiti kako bi se palestinskom narodu pokazalo da ima nade za njihovu vlastitu državu, koja bi postojala u miru, rame uz rame s Izraelom," rekao je američki državni tajnik.

Gospodin Powell će se susresti s palestinskim čelnikom Yasserom Arafatom u njegovom sjedištu, u Ramalli, koje je još uvijek u okruženju izraelskih postrojbi.

XS
SM
MD
LG