Linkovi

Robertson: Glavne teme summita u Pragu - proširenje i vojna modernizacija NATO saveza (11/4/02) - 2002-04-11


“NATO savez će se proširiti i time će postati jači” – izjavio je glavni tajnik NATO saveza George Roberston u govoru u Washingtonu. Gospodin Robertson se tijekom svojeg dvodnevnog posjeta Sjedinjenim Državama susreo s predsjednikom Bushom, dopredsjednikom Cheneyem i drugim visokim američkim dužnosnicima, te članovima američkog Kongresa.

U govoru koji je održao u Vijeću za nacionalnu sigurnost u Washingtonu, glavni tajnik NATO saveza osvrnuo se na ulogu saveza u borbi protiv terorizma, te na ciljeve dolazećeg summita u Pragu. Gospodin Robertson je podsjetio da su se Sjedinjene Države u izgradnji međunarodne koalicije protiv terorizma, mogle osloniti na najveći trajni savez na svijetu – NATO. “Takva se podrška i partnerstvo ne mogu izgraditi preko noći,” rekao je gospodin Robertson dodajući: “NATO je jedinstveno sredstvo za tako nešto, jer ima prijatelja od Vancouvera do Vladivostoka.”

Kako se navodi u informativnoj publikaciji Državnog tajništva, gospodin Roberston je rekao da NATO savez na različite načine sudjeluje u ratu protiv terorizma – NATO-ovi zrakoplovi za rano upozoravanje sudjeluju u zračnim patrolama nad američkim gradovima, u vojnim operacijama u Afganistanu sudjeluju i snage iz savezničkih zemalja, a snage SFOR-a u Bosni i Hercegovini uspješno su razbijale terorističke ćelije al-Qaide.

Govoreći o operacijama NATO saveza na Balkanu, gospodin Robertson je istaknuo da su dvije prošlogodišnje manje operacije u Makedoniji spriječile izbijanje šireg građanskog rata. Ta je kriza – kazao je glavni tajnik NATO saveza – mogla ponovno upaliti balkansko bure baruta. Prema njegovim riječima, da nije bilo NATO-ve intervencije, Sjedinjene Države su, paralelno s ratom protiv terorizma, mogle biti sučeljene sa ratom većih razmjera na Balkanu.

Govoreći o dolazećem summitu NATO saveza u Pragu, gospodin Robertson je izjavio da će njegova glavna tema biti proširenje. Glavni tajnik nije, međutim, želio govoriti koliko će novih članica biti primljeno, niti koje će zemlje od devet kandidata primiti poziv za učlanjenje. Jedan od prioriteta u Pragu – rekao je gospodin Robertson – bit će i vojna modernizacija saveza, pogotovo modernizacija vojnih snaga europskih saveznika. Glavni tajnik NATO saveza na kraju je podsjetio da je sjevernoatlantski savez rođen upravo u Washingtonu ovoga mjeseca prije 53 godine

XS
SM
MD
LG