Linkovi

Izvadak iz govora predsjednika Busha (8/4/02) - 2002-04-10


4. travnja, predsjednik George Walker Bush rekao je: “Nedavna podrška koju je Arapska liga iskazala za mirovnu inicijativu saudijskog prijestolonasljednika, princa Abdulaha mnogo obećava…jer priznaje Izraelu pravo da postoji. Isto tako, ona budi nadu da će arapske zemlje biti trajno i konstruktivno angažirane u potrazi za mirom. To je nastavak tradicije vizionarskog čelništva, koju su započeli egipatski predsjednik Anwar Sadat i jordanski kralj Husein, i nastavili njihovi nasljednici predsjednik Hosni Mubarak i kralj Abdulah. “

“Sada”, rekao je predsjednik Bush, druge arapske zemlje moraju pokazati da su također spremne iskoristiti ovu priliku i prihvatiti Izrael kao naciju i susjeda. Mir s Izraelom jedini je put prema blagostanju i uspjehu nove palestinske države. Palestinski narod zaslužuje mir i priliku da svoj život učini boljim. Palestincima treba da im Izrael, njihov najbliži susjed, bude ekonomski partner, a ne smrtni neprijatelj. Oni zaslužuju” rekao je gospodin Bush, “vladu koja poštuje ljudska prava i …koncentrira se na njihove potrebe – obrazovanje i zdravstvenu skrb, a ne na poticanje njihovog nezadovoljstva.” “Nije dovoljno da arapske zemlje brane palestinske ciljeve,” rekao je predsjednik Bush. “One moraju doista pomoći palestinskom narodu radeći na miru, boreći se protiv terora i promičući razvitak.”

“Sam Izrael je sučeljen s teškim izborom,” rekao je predsjednik Bush. “Njegova vlada podržava osnivanje palestinske države koja neće biti utočište terorista. Ipak, Izrael mora također shvatiti da takva država mora biti politički i ekonomski održiva.”

Predsjednik Bush je rekao: “Izgradnja izraelskih naselja na okupiranim teritorijima mora prestati. Izraelska okupacija mora završiti povlačenjem izraelskih snaga unutar sigurnih i priznatih granica u skladu s rezolucijama Ujedinjenih naroda 242 i 338. Na kraju, ovaj bi pristup trebao predstavljati osnov za sporazume između Izraela i Sirije, te Izraela i Libanona.”

“Izrael bi,” rekao je gospodin Bush, “trebao također pokazati poštovanje za.. dignitet palestinskog naroda, koji mu je i bit će mu susjed. Od ključne je važnosti razlikovati teroriste i obične Palestince…Izrael bi odmah trebao poduzeti korake na ublažavanju zatvaranja granica i omogućavanju miroljubivim ljudima da se vrate na posao.”

“Amerika priznaje Izraelu pravo da se brani od terora,” rekao je predsjednik Bush. “Međutim, da bi se postavili temelji budućeg mira,” kazao je, “Izrael bi morao zaustaviti upade na teritorij pod kontrolom Palestinaca i započeti povlačenje iz gradova koje je nedavno okupirao.”

XS
SM
MD
LG