Linkovi

Priopćenje predsjednika Busha (9/4/02) - 2002-04-10


Kako je predsjednik George Walker Bush rekao 4. travnja, “Amerika priznaje Izraelu pravo da se brani od terora. No, da bi se postavili temelji budućem miru,” rekao je gospodin Bush, Izrael bi trebao “prestati s upadima na teritorije pod kontrolom Palestinaca i započeti povlačenje iz gradova koje je nedavno okupirao.”

Palestinski narod zaslužuje mir i priliku da poboljša svoj život. Treba mu da mu najbliži susjed Izrael bude ekonomski partner, a ne smrtni neprijatelj. Palestinci zaslužuju vladu koja poštuje ljudska prava i usredotočava se na njegove potrebe – obrazovanje i zdravstvenu skrb – a ne na poticanje njegovog nezadovoljstva.

Štoviše, nije dovoljno da arapske zemlje samo brane palestinske ciljeve. One moraju također istinski pomoći palestinskom narodu radeći na miru, zaustavljanju terora i promicanju razvitka.

Izrael podržava osnivanje palestinske države koja ne bi bila utočište za terorizam. Međutim, Izrael također mora shvatiti da takva država mora biti politički i ekonomski održiva. Izgradnja izraelskih naselja na okupiranim teritorijima mora prestati. Okupacija također mora prestati kroz izraelsko povlačenje unutar sigurnih i priznatih granica u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda br. 242 i 338. Ovaj bi pristup, naposlijetku, trebao predstavljati osnovu za sporazume između Izraela i Sirije, te Izraela i Libanona.

Izrael bi također trebao pokazati poštivanje za dostojanstvo palestinskog naroda koji mu je i bit će mu susjed. Od ključne je važnosti da se napravi razlika između terorista i običnih Palestinaca. Izrael bi odmah trebao poduzeti mjere kako bi se ublažilo zatvaranje granica i omogućilo miroljubivim ljudima da se vrate na posao.

Kako je rekao predsjednik Bush, “Podrška koju je arapska liga nedavno iskazala za mirovnu incijativu saudijskog prijestolonasljednika, princa Abdulaha mnogo obećava….jer priznaje Izraelu pravo da postoji. Ta inicijativa također budi nadu da će arapske zemlje biti dugotrajno i konstruktivno angažirane u potrazi za mirom. Saudijski mirovni plan izrastao je iz tradicije vizionarskog čelništva, koju su započeli egipatski predsjednik Anwar Sadat i jordanski kralj Husein, a sada je nastavljaju njihovi nasljednici, predsjednik Hosni Mubarak i kralj Abdulah.”

“Sada”, rekao je predsjednik Bush, “druge arapske zemlje također moraju iskoristiti ovu priliku i prihvatiti Izrael kao naciju i kao susjeda. Mir s Izraelom jedini je put prema blagostanju i uspjehu nove palestinske države.”

XS
SM
MD
LG