Linkovi

Zacjeljenje pobjeđuje mržnju (10/4/02) - 2002-04-10


Knjige, majice, vrpce i ostali propagandni materijal al-Qaidinog terorističkog vodje Osama bin Ladena izlaze iz mode po mjestima kao što je Peshawar u Pakistanu. Nakon barbarskih terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, u kojima je ubijeno na tisuće ljudi, bile su vrlo tražene knjige koje uzdižu bin Ladena: “Prodavale su se kao svježi kolači” – rekao je prodavač u jednoj pešavarskoj knjižari. No, takvu je situaciju promijenio pad terorističkog režima u Afganistanu.”Posao ide vrlo loše”- rekao je vlasnik radnje jednom zapadnom novinaru uz objašnjenje da ljudi jednostavno više ne traže takve knjige.

Al-Qaidina propaganda, isto se tako, više ne uvozi u Afganistan. Umjesto toga, pakistanske tiskare imaju veliki broj zahtijeva za tiskanjem školskih udžbenika. “Moj posao cvjeta”- izjavio je Naveed Akhtar, izdavač knjiga iz Peshawara. Prije mjesec i pol dana on je primio narudžbu od afganistanskih obrazovnih institucija za tiskanje 250 tisuća udžbenika za osnovnu školu. Te će knjige zamijeniti one koje su talibani dijelili jedino malom broju djece i to sve dječacima, smatrajući bezvrijednim pružanje bilo kakvog oblika obrazovanja te poticajući na vjersku mržnju i ekstremizam. Crteži automatske puške Kalašnjikov i metaka neće više biti korišteni u knjigama matematike učeći djecu računanju.

Nove školske knjige hitno su potrebne. Pod zaostalom talibanskom vladavinom, skoro čitava jedna generacija dječaka rasla je primajući skromno obrazovanje. Za djevojčice uopće nije bilo obrazovanja izuzimajući vrlo mali broj sretnica koje su tajno podučavale hrabre afganistanske žene poput doktorice Sime Samar, aktualne ministrice za ženska pitanja u afganistanskoj vladi. Očišćene od ostataka talibanskog režima, u Afganistanu su 23.ožujka škole ponovno otvorene. Kako bi se pomoglo u naporima za uvodjenjem kvalitetnijeg obrazovanja Sjedinjene Države oformljuju 20 ekipa obrazovnih stručnjaka koji pomažu u obučavanju tisuća afganistanskih nastavnika. Sjedinjene Države, isto tako, šalju školski pribor svih vrsta. Četiri milijuna školskih knjiga je već prebačeno u Afganistan, a šest milijuna komada je na putu.

Bin Laden i njegove kolege, koji su sada ili mrtvi, ili su u zatočeništvu ili su u bjegstvu, ostavili su iza sebe mržnju i siromaštvo za čije će poništavanje stanovnici Afganistana potrošiti godine i godine. No, izgleda da su oni odlučni to i učiniti!

XS
SM
MD
LG