Linkovi

Ostvaren pravni temelj za osnivanje stalnog Međunarodnog kaznenog suda (10/4/02) - 2002-04-10


Četiri godine nakon usvajanja sporazuma o osnivanju stalnog Međunarodnog kaznenog suda na Diplomatskoj konferenciji u Rimu, 60 zemalja je ratificiralo taj dokument čime je ostvaren pravni temelj za osnivanje tog suda. Mnogi se stručnjaci slažu da bi taj sud predstavljao najvažniju instituciju za praćenje poštivanja ljudskih prava u posljednjih 50 godina.

Do 31.prosinca 2000-te godine, 139 zemalja potpisalo je sporazum, a nakon što je 60-ta zemlja ratificirala taj dokument stekle se se pravne osnove za utemeljenje suda. Prvo zasjedanje suda zakazano je za rujan ove godine, a da bi neka država mogla sudjelovati u njegovom radu, mora prije toga ratificirati sporazum o osnivanju. Richard Dicker jedan je od čelnih ljudi u medjunarodnoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava – Human Rights Watch: "Ovo je povijesni razvoj dogadjaja i napokon ćemo imati stalni sud koji će imati ovlasti istraživati i podizati tužbu protiv djela genocida, djela počinjenih protiv čovječnosti te protiv ratnih zločina u slučajevima kada neki nacionalni sud, odnosno sud odredjene države, propusti to učiniti."

Međunarodni kazneni sud će moći istraživati i podizati optužbe jedino za one zločine koji budu počinjeni u vremenu nakon 1. srpnja ove godine. To znači da će postojeći, privremeni, sudovi za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi nastaviti s radom bez ikakve povezanosti s novim Medjunarodnim kaznenim sudom. Ti će sudovi nastaviti s radom sve dok ne ispune svoje mandate. Najveća prepreka osnivanju stalnog Medjunarodnog kaznenog suda bile su Sjedinjene Države, čija se vlada opire osnivanju jedne takve pravne institucije:

"Nesreća je to što se Sjedinjene Države protive osnivanju ovog suda, ali ova institucija ima vrlo široku podršku u svijetu, tako da će i bez američke potpore predstavljati učinkovit mehanizam. Nadam se da će s vremenom američka vlada prepoznati u ovom sudu snagu koja striktno poštuje zakon. Europske zemlje, američke saveznice, pozvale su Sjedinjene Države da se ne protive osnivanju suda."

Gospodin Dicker ističe da je pomalo ironično da se američka vlada protivi osnivanju stalnog medjunarodnog suda u trenutku kada diljem svijeta traže medjunarodnu pravnu i policijsku pomoć u borbi protiv terorizma:” To će biti vrlo kratkovidna taktika Bushove adminstracije da, nasuprot velikom broju zemalja, ne sudjeluje u radu suda”- naglašava naš sugovornik.

Stalni medjunarodni kazneni sud neće biti ni u kakvoj vezi s Ujedinjenim narodima, kao što su to sadašnji sudovi za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi. Međunarodni sud, skraćeno nazvan ICC potpuno je neovisna institucija koju su stvorile one zemlje, poput Hrvatske, koje su željeli imati jednu neovisnu pravnu instituciju. Naredni korak jest okupljanje onih zemalja koje su ratificirale sporazum o osnivanju suda ili koje će to učiniti do kraja lipnja. To će se dogoditi u rujnu u New Yorku kada će se formirati i glavna tijela ovoga suda, izabrat će se suci i tužitelji, a sjedište stalnog Međunarodnog kaznenog suda bit će u den Haagu.

XS
SM
MD
LG