Linkovi

Colin Powell sutra u Izraelu (10/4/02) - 2002-04-10


Američki državni tajnik Colin Powell sutra stiže u Izrael, dan ranije nego što se očekivalo. Cilj njegove misije bi će oživljavanje pregovora o prekidu vatre kako bi se okončalo izraelsko-palestinsko nasilje. Izraelci i Palestinci prirodno imaju različite poglede na to što gospodin Powell može ostvariti tijekom svojeg posjeta.

Izraelski premijer Ariel Sharon počeo je ograničeno povlačenje izraelskih snaga sa Zapadne obale, no nije postavio rok za okončanje izraelske vojne kampanje. Dapače, najavio je da će dio snaga ostati na Zapadnoj obali kako bi održavali nove sigurnosne zone razdvajanja. Palestinski čelnik Jaser Arafat i dalje je pod opsadom u svojem sjedištu u Ramali.

Alpher: Powell mora izvršiti pritisak na obje strane

Na obje strane rastu nezadovoljstvo i bijes. Malo tko vjeruje da državni tajnik Colin Powell može riješiti krizu u nekoliko dana koje će provesti u Izraelu. No, izraelski vojni analitičar Yossi Alpher kaže da gospodin Powell mora ostvariti određeni napredak prema oživljavanju pregovora o prekidu vatre: "Gospodin Powell mora doći u Izrael odlučan da postigne prekid vatre. Mora imati odobrenje predsjednika da izvrši pritisak na obje strane, da se pozove na pritisak predsjednika i pan-arapski pritisak, kako bi natjerao obje strane da sjednu za pregovarački stol i učine potrebne kompromise."

Palestinski su dužnosnici upozorili da će bojkotirati posjet državnog tajnika ukoliko se ne sastane s Jaserom Arafatom. Izrael je dozvolio bliskim suradnicima gospodina Arafata da se s njim konzultiraju prije dolaska gospodina Powella. Vjeruje se da će državni tajnik također posjetiti Ramalu, kako bi razgovarao s palestinskim čelnikom.

Hassassian: Arafat posnažio vlastiti kredibilitet

Rektor sveučilišta u Betlehemu Manuel Hassassian kaže da palestinskog čelnika izraelska opsada nije učinila manje relevantnim, kako se to nadao izraelski premijer Ariel Sharon: "Nažalost, Sjedinjene Države i Izrael ne vide da je opsada Arafata učinila ne samo palestinskim, već i arapskim i svjetskim herojem, borcem za slobodu. Umjesto da je diskreditiran, dobio je novi kredibilitet."

Gospodin Hassassian dodaje da gospodin Powell mora uzeti u obzira palestinski bijes zbog najnovije izraelske ofenzive na Zapadnoj obali i njihov strah od dugoročne izraelske vojne nazočnosti.

Prema njegovim riječima, bit će teško ostvariti prekid vatre, ukoliko one ne bude vezan uz političke pregovore o okončanju izraelske okupacije. "Ukoliko mislite da Sharon može ubiti ili zatvoriti sve osumnjičene teroriste, da li on stvarno vjeruje da će time palestinsko pitanje nestati? Mislim da sve ove akcije protiv Palestinaca samo stvaraju dublje ogorčenje, uništavaju povjerenje i izazvat će veći strah i češće izljeve iracionalnog ponašanja u budućnosti."

Obje strane očekuju izravniji angažman SAD

Istovremeno, analitičar Yossi Alpher kaže da državni tajnik Powell treba također uzeti u obzir političku moć izraelske javnosti, koja je duboko traumatizirana desecima samoubilačkih bombaških napada.

Gospodin Alpher, jedan od urednika web stranica za izraelsko-palestinski dijalog, kaže da obje strane čekaju od gospodina Powella znak da će se Sjedinjene Države izravnije angažirati u rješavanju krize. "Hoće li ovaj posjet biti istinska prekretnica, u smislu jačeg američkog angažiranja, odnosno, američke spremnosti, koju je naznačila administracija predsjednika Busha, da se politička pitanja integriraju sa sigurnosnim pitanjima, kako bi se Palestinci naveli na nove korake u mirovnom procesu? Ili će se pak cilj ovog posjeta biti privremeno rješenje, ostvarenje nekog oblika mira u ograničenom razdoblju?" - pita se Yossi Alpher.

Za sada, kaže gospodin Alpher, i Izraelci i Palestinci čekaju da vide kakav će biti ishod posjeta gospodina Powella regiji.

XS
SM
MD
LG