Linkovi

Bush: Moramo primiti nove članice u NATO savez (10/4/02) - 2002-04-10


Predsjednik Bush i glavni tajnik NATO saveza ponovno su iskazali uzajamnu solidarnost u ratu protiv terorizma. Predsjednik Bush je kazao da je, od terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna prošle godine, NATO savez stajao bok uz bok s Amerikom u borbi protiv terorizma.

"Više od dvanaest naših saveznika iz NATO saveza dalo je snage za rat protiv terora u Afganistanu. Zrakoplovi NATO saveza sudjeluju u patrolama u našem zračnom prostoru kao podrška zaštiti američke sigurnosti. S druge strane, zračni prostor zemalja članica NATO saveza od kritične je važnosti za zračne operacije koalicijskih snaga."

Predsjednik Bush je dodao da NATO savez s uspjehom odgovara na nove izazove koji se pred njega nameću u razdoblju nakon kraja Hladnog rata, uključujući izgradnju veza sa zemljama koje su svojedobno bile dio sovjetskog bloka.

"NATO savez mora razviti nove, fleksibilne kapacitete kako bi se mogao sučeliti s prijetnjama 21. stoljeća. Moramo primiti nove članove i osigurati slobodu od Baltika do Crnog mora. Nadalje, NATO savez mora razviti novi odnos s Rusijom, koji će biti još konstruktiviniji, tako da možemo jednom zauvijek ukinuti podjele koje su preostale iz protekle ere."

Glavni tajnik NATO saveza George Robertson kazao je da je savez spreman za ovaj zadatak.

"Iako se svijet promijenio, veze koje vežu 19 zemalja članica NATO saveza nisu se promijenile, jer je NATO izgrađen na zajedničkim načelima, a ne zato jer je to članicama bilo zgodno.", kazao je gospodin Robertson.

Gospodin Robertson također je istaknuo da su upravo u Washingtonu prije 52 godine, predstavnici 12 zemalja osmislili budući transatlantski obrambeni savez, uključujući i obvezu da se napad na jednu zemlju članicu smatra napadom na cijeli savez. Sljedeći summit NATO saveza održat će se u studenom u Pragu.

XS
SM
MD
LG