Linkovi

Colin Powell u Madridu (10/4/02) - 2002-04-10


Državni tajnik Colin Powell nalazi se u Madridu, gdje će se sa svojim kolegama iz Europske unije i Rusije konzultirati o dolazećim ključnim razgovorima s izraelskim i palestinskim čelnicima. Državni je tajnik kazao da njegovi napori na zaustavljanju nasilja neće biti ograničeni rokovima.

"Gospodin Powell je načelno odvojio četiri dana, počevši od petka, za svoje sastanke s Izraelcima i Palestincima, uključujući i sastanak s Jaserom Arafatom. No, u razgovoru s novinarima na putu od Kaira do Madrida, kazao je da nije zadao rok za svoj odlazak sa Srednjeg istoka, te da je spreman tamo provesti “neko vrijeme” u nastojanju da ublaži krizu. Državni je tajnik već čuo izraze duboke zabrinutosti zbog nasilja od čelnika Maroka, Saudijske Arabije i Egipta. Pred odlazak iz Kaira, izjavio je da će istovremeno raditi na uspostavljanju prekida vatre i obnovi mirovnih pregovora usmjerenih na osnivanje palestinske države."

"S takvom vizijom države, nadam se da će palestinski narod shvatiti da mu je u interesu da učini sve što može kako bi smirio strasti, kontrolirao nasilje i smanjio njegovu razinu da bismo mogli uspostaviti prekid vatre i početi razgovore o miru i novoj državi."

Strahujući od otvaranja nove bojišnice, rekao je gospodin Powell, Sjedinjene Države vode razgovore sa Sirijom i, neizravno, s Iranom o obuzdavanju gerilaca Hezbollaha, koji ispaljuju rakete preko izraelske granice iz Libanona.

XS
SM
MD
LG