Linkovi

Bush o terorizmu na Srednjem Istoku (10/4/02) - 2002-04-10


Svijet je u protekla dva tjedna dobio brutalne podsjetnike cijene terorizma. Između ostaloga, tu je samoubilački bombaški napad u kojem je osamnaestogodišnja Palestinka navedena da raznese samu sebe, a pri tome je ubila i jednu sedamnaestogodišnju Izraelku.

Američki državni tajnik Colin Powell nalazi se u misiji na Srednjem istoku, gdje se nada uspostaviti prekid vatre i dati novi zamah političkom procesu. “Bez obzira na razinu nasilja danas,” rekao je gospodin Powell, “znamo zasigurno da ono mora pasti na točku na kojoj dvije strane mogu ponovno početi razgovarati.”

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Ljudi tuguju zbog Izraelaca i Palestinaca koji su izgubili svoje živote.” “Sjedinjene Države”, rekao je predsjednik Bush, “odlučno su predane pronalaženju pravednog rješenja za Srednji istok. To rješenje mora dovesti do dvije države, Izraela i Palestine, koje će živjeti jedna uz drugu u miru i sigurnosti.”

Mir se nikada ne može ostvariti putem terorizma, već samo kroz politički proces. Jaser Arafat, predsjedatelj palestinske uprave, nije učinio dovoljno u borbi protiv terorizma. Kako je rekao predsjednik Bush, Jaser Arafat je “iznevjerio palestinski narod. Pružala mu se prilika za prilikom da bude čelnik, a on nije pokazao čelništvo.” Predsjedatelj Arafat mora se stanovnicima regija obratiti jasno, na arapskom, i osuditi terorističke aktivnosti.

Kako je rekao predsjednik Bush, “Arapske vlade, palestinsko čelništvo i palestinski narod moraju shvatiti da samoubilački bombaški napadi ugrožavaju samu mogućnost uspostavljanja palestinske države.” Izrael je također sučeljen s teškim izborima. Sjedinjene Države uvijek će biti predani prijatelj Izraela i priznaje Izraelu pravo da se brani od terora. No da bi se postavili temelji budućeg mira, rekao je gospodin Bush, Izrael mora “zaustaviti upade u područja pod palestinskom kontrolom i započeti povlačenje iz gradova koje je nedavno okupirao.” Ovoga tjedna, Izrael je najavio početak povlačenja iz Tulkarema i Qalqiliye.

Sjedinjene Države nemaju iluzija da će biti lako naći rješenje za ovu situaciju. No, rekao je predsjednik Bush, “Ovo bi mogao biti trenutak nade na Srednjem istoku. Veći broj arapskih čelnika podržao je prijedlog koji ih dovodi bliže nego ikada prije priznavanju prava Izraela da postoji.”

Ovo je prilika da se na Srednjem istoku napiše nova priča o demokraciji, razvoju i trgovini. Međutim, kako je rekao predsjednik Bush, “razvoj traži atmosferu mira, a mir traži djela čelništva, a ne teroristička djela.”

XS
SM
MD
LG