Linkovi

Capuccino, Veal i Gauda - imena 21. stoljeća? (9/4/02) - 2002-04-09


Neki američki roditelji, kako izgleda, nadjevaju imena svojoj djeci netom nakon što se vrate iz samoposluživanja. Naime, između njih 200 tisuća koji su upisali svoju djecu pri kompaniji Global Name Registry, postoje imena poput "Gauda", "Almond", odnosno "Badem", "Capuccino", "Veal", što znači "Teletina", ili, pak, "Bologna", što znači "Parizer".

Trend predvodi Jamie Oliver, poznatiji kao televizijska zvijezda kuharskog showa "The Naked Chef". Njegova je supruga prije mjesec dana rodila kćerkicu kojoj su dali ime "Poppy Honey", odnosno "Makov Med". Lako bi bilo povjerovati da je ime poput "Capuccino" ustvari izmišljotina i šala. Međutim, imena prijavljena spomenutoj kompaniji provjerena su u registru rođenih i zaista i postoje.

Službene vladine agencije, poput Ureda za popis stanovništva i Saveznog registra socijalnog osiguranja, koje povremeno analiziraju imena iz statističkih razloga, uopće se ne čude ovim novim imena. I oni su samo zamijetili da je prošle godine 298 djevojčica dobilo ime Armani, a deset dječaka Halston, po uzorima iz svijeta mode.

Svake godine popisi imena postaju sve čudniji, tvrde poznavaoci takvih podataka. Kao da roditelji imaju osjećaj krivnje pri pomisli da bi njihovo dijete u razredu moglo imati imenjaka. Doduše, većina ih ipak ima uobičajena imena - od 2 milijuna djece rođene 2000-te godine, 34 tisuće dječaka zove se Jacob, a gotovo 26 tisuća djevojčica Emily.

Ali, 17 dječaka nosi ime Ventura, šestorica Timberland, poput čizama, a čak 49 Canon, kao fotografski i fotokopirni aparati. Imena nekih djevojčica jednako su bizarna - 35 ih se zove Vanity, odnosno Taština, 29 ih je Whisper, to jest Šapat, a 54 su Sincere, dakle Iskrene. Čak 24 dobilo je ime Unique - Jedinstvena.

Najčudnija imena nikada ni ne budu objavljena, jer Savezni registar socijalnog osiguranja štiti privatnost roditelja čiji je zdrav razum otkazao poslušnost u trenutku imenovanja potomka, tako da se niti ne navode imena koja se pojave manje od šest puta. Ali, tu je 13 djevojčica nazvanih Wisdom, Mudrost, i 10 dječaka s imenom Truth, Istina, kojima imena zasigurno neće pomoći niti u školi, a ni kasnije.

Često, kako je već slučaj s engleskim jezikom, koji nije fonetski, roditelji griješe i u slovnom zapisu željenog imena. Tako, recimo, uz 72 djeteta nazvana Sky i napisana, vjerojatno željeno, tako da znače Nebo, postoji i 85 koji su, uz isti izgovor, napisani kao da se tiču jednog škotskog otoka, - s dodatnim e na kraju -, ili premium votke, ako na kraju dobiju dodatni ipsilon.

Nekoliko ljubitelja sporta svojim je potomcima, - podjednako oba spola -, dalo ime ESPN, po kablovskoj televiziji posvećenoj samo sportu. Film Matrix bio je svojevrsni krsni kum za pet dječaka, nazvanih Morpheus, njih 117 krštenih Neo, - kako se zove lik koji tumači Keanu Reeves -, i čak 4 i pol tisuće Trinity, kako se zove glavni ženski lik u filmu.

I, na kraju, evo još nekoliko neobičnih imena s popisa socijalnog osiguranja iz 2000-te godine: kod djevojčica, tu je 9 Chianti, 5 Dung, - o čijem značenju bolje da uopće ništa ne kažemo! -, 5 Rayon i 11 Special; kod dječaka, tu je 11 Atoma, 244 Adonisa, 6 Casanova, 6 Cashmerea, 7 Championa, 5 Gatora i 30 Legend!

XS
SM
MD
LG