Linkovi

Hart: Ako je mogao John Walker, zašto nije mogla CIA? (9/4/02) - 2002-04-09


Bivši američki senator koji je svojedobno bio dopredsjedatelj Povjerenstva za nacionalnu sigurnost kaže da su Sjedinjene Države nepripremljene za buduće terorističke napade. Bivši senator Gary Hart vjeruje da američka vlada treba reorganizirati svoje funkcije domovinske obrane tako da one budu koncentrirane u jednom ministarstvu. Iz Los Angelesa se prilog Mikea O'Sullivana.

Gospodin Hart je demokrat koji je kopredsjedavao dvostranačkim panelom zajedno s bivšim republikanskim senatorom Warrenom Rudmanom. Povjerenstvo su 1998. godine zajednički osnovali Bijela kuća tadašnjeg predsjednika Clintona i Kongres u kojem su većinu imali republikanci.

Gospodin Hart kaže da je povjerenstvo sljedeće godine objavilo prvo od tri izvješća: "Sjedinjene Države – rečeno je u izvješću - postajat će sve ranjivije na napade terorista koji će koristiti oružje za masovno uništavanje. Amerikanci će gubiti živote na američkom teritoriju, možda i u velikom broju. Dvije godine kasnije, skoro u dan kada je objavljeno to izvješće, to se i dogodilo.

Što slijedi nakon aviona-samoubojica?

U govoru građanskoj organizaciji Town Hall Los Angeles gospodin Hart je rekao da nitko nije mogao pretpostaviti da će teroristi uporabiti putničke zrakoplove u svojim napadima. No, dodao je da su svi dokazi upućivali da će u nekom trenutku doći do napada. Danas taj bivši senator iznosi još neka predviđanja: "Sljedeći put mogu biti male boginje, mogu biti kemikalije, ili kibernetski prostor, možda će se raditi o napadu na ključnu infrastrukturu zemlje, transportni sustav, kontrolu letenja, financijski sustav, komunikacijski sustav, bilo koji od brojnih energetskih sustava…moglo bi doći do njihovog isključivanja uništenjem kompjutorskih veza."

Reorganizacija sigurnosnog sustava

Bivši senator kaže da je najbolja obrana – odgovarajuća priprema. U posljednjem izvješću objavljenom u siječnju 2001. godine, sedam republikanaca i sedam demokrata iz Nacionalnog povjerenstva za sigurnost objavili su 50 preporuka. Među njima je preporuka da deseci saveznih ministarstava i agencija koji se bave sigurnošću američkog teritorija budu reorganizirani i okupljeni u jedinstvenu Agenciju za domovinsku sigurnost.

Nakon napada od 11. rujna, Kongres je žurno usvojio niz zakona kojima se pravosudnim i policijskim organima daju dodatne ovlasti te se pojačava sigurnost u zračnim lukama. Predsjednik Bush je, također, osnovao Ured za domovinsku sigurnost na čelu s bivšim guvernerom Pennsylvanie Tomom Ridgeom. Međutim, demokrati žele da novo krovno tijelo za nacionalnu sigurnost dobije status ministarstva kako bi imalo vlastiti proračun i bilo odgovorno Kongresu.

Prema riječima gospodina Harta, upravo to je njegovo povjerenstvo i predložilo: "Pozvali smo na to kako bi se federalni uredi za sigurnost mogli dovesti pod jednu zapovjednu vlast. Šest mjeseci nakon napada te agencije još uvijek nemaju zajedničku bazu podataka ili komunikacijski sustav. Uglavnom zbog toga, ne vjerujem da je zemlja danas puno sigurnija nego što je bila prije šest mjeseci."

Bijela kuća trenutno procjenjuje prijedlog da se dijelovi Službe za useljavanje i naturalizaciju te Carinske službe spoje u novu agenciju, ali gospodin Hart poziva na sveobuhvatniju reorganizaciju saveznih ministarstava i kongresnih ureda. On ističe da je to bila jednoglasna preporuka i demokrata i republikanaca iz njegovog povjerenstva.

Kada će doći do napretka u "isušivanju močvare"?

Gospodin Hart kaže da mnogi od prijedloga tog dvostranačkog panela tek trebaju biti primjenjeni, naročito onaj o boljoj uporabi ljudskih resursa, odnosno obavještajaca, u borbi protiv terorizma: "Prva stvar koju vam ljudi iz obavještajne zajednice kažu jest da je najteža stvar u obavještajnoj djelatnosti prikupljanje informacija. Oni su u pravu. Ali, s druge strane, ako se dvadesetogodišnjak iz Kalifornije po imenu John Walker Lindh može ubaciti u al-Qaidu, zašto ne može CIA?"

Bivši senator se nada da će vidjeti napredak u ratu protiv terorizma dok Sjedinjene Države i saveznici prekidaju tokove novca namjenjenog financiranju terorističkih aktivnosti ili, kako je on to rekao, “isušuju močvaru”. On kaže da Sjedinjene Države trebaju pokušati uspostaviti kontakte s onima koji se ne slažu s američkom politikom i koji Sjedinjene Države smatraju zemljom koja ne uopće reagira na njihova stajališta.

XS
SM
MD
LG