Linkovi

Borba protiv terorizma kroz služenje lokalnim zajednicama (9/4/02) - 2002-04-09


Predsjednik Bush jučer se usredotočio na borbu protiv terorizma na domaćem planu. Predsjednik je pozvao Amerikance da pomognu u radu lokalne policije, vatrogasaca i službi hitne pomoći. Istom je prilikom pozvao i Kongres da usvoji zakonsku mjeru koja bi omogućila kompanijama da dobiju osiguranje za moguće terorističke napade.

Predsjednik se zalaže za sudjelovanje u programu koji bi pojačao policiju i službe hitne pomoći korištenjem volontera. Jedan od najuspješnijih programa ove vrste provodi se u Knoxvilleu u saveznoj državi Tennessee, u kojem je predsjednik obišao centar za obuku vatrogasnih volontera. Prema njegovim riječima, taj je centar “uzor cijeloj naciji”.

"Želim zahvaliti gradu Knoxvilleu zato što je pokazao Amerikancima kako mogu na najbolji način pomoći svojim zajednicama."

U svojem govoru o stanju nacije u siječnju, predsjednik Bush je pozvao Amerikance da se uključe u aktivnosti u svojim zajednicama. U okviru rata protiv terorizma, najavio je osnivanje “Korpusa građana” – programa koji osigurava savezno financiranje za lokalne inicijative, poput one u Knoxvilleu. Slični volonterski programi pokrenuti su u više od 40 gradova diljem zemlje od Floride i Californije, do Washingtona. Predsjednik Bush je pozvao i druge Amerikance da se odazovu ovom pozivu.

"Ukoliko želite pomoći Americi, služite svojim zajednicama. Postoje načini da to učinite na prvim linijama rata i u strategiji, kako bi Amerika bila bolje pripremljena."

Nakon povratka u Bijelu kuću iz Tenneseeja, predsjednik je govorio o učinku rata protiv terorizma na američko gospodarstvo. Za mnoge velike kompanije – od građevinskih do sportskih – jedan od najvećih problema nakon napada od 11. rujna postalo je osiguranje. Mnoga osiguravajuća društva odbijaju izdati police, koje bi pokrivale gubitke nastale zbog mogućih terorističkih napada. Predsjednik je stoga pozvao Senat da usvoji zakonsku mjeru, putem koje bi vlada pomogla u rješavanju ovog problema.

XS
SM
MD
LG