Linkovi

Većina Amerikanaca vjeruje da će na Srednjem istoku izbiti veći rat (9/4/02) - 2002-04-09


Novo istraživanje javnosti koje su zajednički proveli "Wall Street Journal" i televizijska mreža NBC pokazuje da većina Amerikanaca vjeruje da će na Srednjem istoku izbiti veći rat te ih gotovo polovina drži da bi Sjedinjene Države trebale uputiti svoje vojnike u regiju u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih naroda. Prema istom istraživanju, većina Amerikanaca podržava palestinske napore za dobijanje neovisne države, ali ne i palestinskog čelnika Jasera Arafata.

A prema istraživanju koje je najtiražniji američki dnevnik "USA Today" proveo u suradnji sa CNN-om i Gallupom, američka javnost podijeljena je oko toga ima li predsjednik Bush jasnu politiku prema Srednjem istoku. Većina Amerikanaca vjeruje da Izrael i njegovi arapski susjedi nikada neće rješiti svoje razlike i živjeti mirno jedni pokraj drugih. Međutim, usprkos svemu Amerikanci i dalje pokazuju veliku podršku predsjedniku Bushu, iako je ona, valja primjetiti, u padu. Naime, sredinom rujna 90 posto Amerikanaca podržavalo je način na koji predsjednik Bush obnaša svoju dužnost dok je danas taj broj 76 posto.

U međuvremenu, američki predsjednik i dopredsjednik Cheney, piše "Washington Post", pojačavaju pritisak na demokratsku većinu u Senatu da bude prijemčljivija za zakonske prijedloge koji dolaze iz Bijele kuće. Bush je, naime, jučer kritizirao Senat zbog neusvajanja zakona kojim savezna vlada želi pomoći tvrtkama koje traže osiguranje od terorističkih napada. Potpredsjednik Cheney kritizirao je Senat zbog toga što su brojna mjesta u sudovima nepopunjena. Naime, za neka važna sudačka mjesta potrebna je potvrda Senata.

XS
SM
MD
LG