Linkovi

New York Timesu rekordnih sedam Pulitzera (9/4/02) - 2002-04-09


Dnevni list “New York Times” dobio je rekordnih sedam Pulitzerovih nagrada za izvještavanje u godini obilježenoj terorističkim napadima do 11. rujna i njihovim posljedicama. Imena dobitnika ovih prestižnih nagrada, koje se dodjeljuju i za literaturu. dramu i glazbu, objavljeni su jučer na njujorškom sveučilištu Columbia.

Odbor za dodjelu Pulitzerovih nagrada ove je godine polovinu Pulitzera za novinarstvo dodijelio je radovima povezanim s napadima od 11. rujna, njihovim posljedicama u New Yorku i Sjedinjenim Državama, te s ratom u Afganistanu. Profesor novinarstva sa sveučilišta Columbije Seymour Topping najavio je imena dobitnika.

"U četrnaest novinarskih kategorija, “New York Times”, koji je bio nominiran za rekordnih 12 nagrada, dobio je ih sedam. Niti jedan dnevni list nije dobio veći broj Pulitzerovih nagrada u jednoj godini sve otkako su ove nagrade uvedene 1917."

Između ostaloga, novinari “New York Timesa” nagrađeni su Pulitzerima za izvještavanje o svakodevnom ratu u Afganistanu, te komentare o “svjetskom učinku terorizma”. “Times” je također dobio nagrade za posebni prilog o posljedicama terorističkih napada, te za fotogradije New Yorka, Afganistana i Pakistana. Pulitzerovom nagradom nagrađen je i “Wall Street Journal” za izvještavanje s lica mjesta, iako je izgubio urede u Svjetskom trgovinskom centru. U književnim kategorijama, Pulitzera za najbolje djelo na polju fikcije dobio je Richard Russo za svoj roman “Empire Falls”, priču o propadanju industrijskog gradića na američkom sjeveroistoku.

Povjesničar David McCullough nagrađen je Pulitzerom za svoju biografiju predsjednika Johna Adamsa. Pulitzer za najbolje opće dokumentarno djelo otišao je Diani McWhorter za njenu knjigu “Carry Me Home: Birmingham, Alabama” , u kojoj, kao kćerka birminghamske bijele elite istražuje uzroke rasnih nereda u tom gradu 1963. Carl Dennis dobio je Pulitzera za pjesništvo za svoju zbirku “Practical Gods”, a povjesničar Louis Menand nagrađen je Pulitzerom za knjigu “The Metaphysical Club”. Pulitzer za najbolju dramu dodijeljen je Susan Lori-Parks za komad “Topdog/Underdog”, a za glazbu – Henryju Brantu za djelo “Ice Field”.

XS
SM
MD
LG