Linkovi

Den Haag: Konferencija o biološkoj raznolikosti (8/4/02) - 2002-04-08


U Den Haagu, dužnosnici iz 182 zemlje svijeta sudjeluju na dvotjednoj konferenciji posvećenoj zaštiti raznolikosti biološkog blaga Zemlje.

Biološka raznolikost podrazumijeva sve oblike života - od najmanjih mikroba, pa do najvećih morskih i kopnenih sisavaca, kao i ekološke sustave, koje oni tvore. Upravo raznolikost biološkog svijeta čini Zemlju nastanjivom i osigurava ljudima hranu, lijekove, odjeću, razna vlakna i gene kojima se bore protiv štetočina i bolesti.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da oko 40 posto svjetske ekonomije ovisi izravno o biološkoj raznolikosti. G. 1992, pod pokroviteljstvom Programa Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša, vlade su usvojile Konvenciju o biološkoj raznolikosti, odnosno plan kojim bi se preokrenuo tijek uništavanja svijeta prirode.

Otada, svake dvije godine, vlade su se sastajale kako bi poradile na provođenju tog plana u djelo. Hamdallah Zedan je tajnik Konvencije. On kaže da je pojačavanje borbe protiv napadačkih ili stranih vrsta jedan od vodećih prioriteta dvotjednog skupa.

"Strane napadačke vrste smatraju se drugom po redu opasnošću za biološku raznolikost, nakon degradacije tla. Mnogo se govori o tome da invazivne vrste dolaze u vodi koju brodovi koriste kao balast i otpuštaju prije utovara tereta. U tom smislu, planira se izrada određenih smjernica za međunarodnu trgovinu kojima bi se smanjio takav učinak stranih vrsta na određene ekološke sustave," kaže on.

Hamdallah Zedan nada se da će skup usvojiti i smjernice o pitanjima granične kontrole, mjera karantene, namjernog uvođenja napadačkih vrsta u poljoprivredi, te uništavanja i kontrole neželjenih vrsta. On kaže da su one neophodan prvi korak u sprečavanju biološke invazije globalnih razmjera. Gospodin Zedan se nada da će se konvencija složiti oko pravila za pristup genetskom bogatstvu, poput bilja koje se koristi za proizvodnju lijekova ili za parfeme. Tim bi se mjerama po prvi puta priznalo pravo neke zemlje da ostvari korist od svojeg genetskog blaga. Prema gospodinu Zedanu, rad na tim pravilima je vrlo složen, jer uključuje velik broj spornih pravnih i etičkih pitanja.

"Čitavo pitanje korištenja autohtonog i lokalnog znanja, pitanje potrebe da se iskaže zemlja porijekla genetskog materijala, te prijava za prava intelektualnog vlasništva - sve su to pitanja koja treba dodatno, detaljno pojasniti," ističe on.

Jedno od prioritetnih pitanja rasprave na Haškoj konferenciji su šume. O kakvim mjerama će se raspravljati i kakvom se ishodu nada, pitamo gospodina Zedana.

"Više od 70 posto svjetske biološke raznolikosti nalazi se u šumama. Ukoliko uspijemo smanjiti degradaciju šuma, to ćemo smatrati svojim najvećim uspjehom; to bi bio broj jedan. Pod brojem dva je činjenica da šume ustvari osiguravaju važnu kariku između klimatskih promjena i biološke raznolikosti. U tom smislu se i prirodne šume, i posađene šume, kao i svako pošumljavanje smatra sredstvom ublažavanja klimatskih promjena," ocijenio je.

Hamdallah Zedan kaže da se na očuvanje šuma, kao i njihovo ekonomsko iskorištavanje na biološko održiv način, treba gledati u širem društvenom kontekstu. Dakle, ne samo u smislu očuvanja, stoga što stotine milijuna ljudi u svijetu žive od iskorištavanja šuma. Ako to ne bude uzeto u obzir, naglašava gospodin Zedan, neće uspjeti niti mjere očuvanja.

Uspjeh Konvencije o biološkoj raznolikosti, kaže naš sugovornik, ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući i povećanje svijesti javnosti o problemu, veću financijsku pomoć za zemlje u razvoju, kao i čvršće obvezivanje svih zemalja da će provesti sporazume. Skup u Den Haagu traje do 19. ovog mjeseca. (db)

XS
SM
MD
LG