Linkovi

Administracija zabrinuta zbog naglog porasta cijena benzina (8/4/02) - 2002-04-08


“Washington Post” na naslovnici javlja da administracija predsjednika Busha sa strepnjom prati najnoviji nagli porast cijena benzina”. Naime, predsjednik, koji će se najvjerojatnije kandidirati za još jedan mandat, dobro se sjeća da je njegov otac, predsjednik George Bush izgubio drugi mandat upravo zbog gospodarske situacije, a potrošači cijenu benzina shvaćaju kao indikaciju zdravlja cijelog gospodarstva. Cijene benzina su u ožujku porasle za oko 25 centi po galonu, što je najveće povećanje u jednomjesečnom razdoblju od 1990. Razlozi porasta cijena su dolazak ljeta i moguća američka vojna akcija u Iraku.

“Christian Science Monitor” piše o sutrašnjem sastanku državnog tajnika Colina Powella i egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Najnoviji anti-izraelski nemiri u Egiptu su – piše ovaj bostonski dnevnik – dvosjekli mač koji je doveo predsjednika Mubaraka u vrlo nezgodnu situaciju. Egipatski čelnik ima nekoliko opcija – može nastaviti uvjeravati Washington da treba natjerati Izrael na povlačenje, može zaprijetiti naftnim embargom ili čak pozvati na ujedinjenu arapsku akciju. No, egipatski analitičari upozoravaju da ga ni dobro odabrani potez možda neće spasiti od pada pred valom masovnih prosvjeda.

“Uvođenje boljih mjera sigurnosti u američkim zračnim lukama moglo bi ove godine koštati 6 milijardi dolara” – javlja “Los Angeles Times”. Prema pisanju ovog dnevnika, radi se o svoti tri puta većoj od one predviđene u saveznom proračunu, pa je administracija zatražila od Kongresa da odobri dodatna izdvajanja za ovu svrhu.

“New York Times” jutros piše da dioničari Enrona optužuju neke od vodećih američkih financijskih institucija da su sudjelovale u prijevarama koje su održavale Enron na površini, čak i dok je ta kompanija tonula u bankrot. Prema dioničarima, devet financijskih institucija rutinski je sklapalo ugovore koji su omogućavali dotok milijuna dolara gotovine u Enron i sakrivanje njegovih dugova. Među kompanijama, protiv kojih je uložena tužba na sudu, su J.P. Morgan Chase, Citigroup, Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank i Bank of America.

XS
SM
MD
LG