Linkovi

Condoleeza Rice: Izrael mora početi s povlačenjem "sada, a ne sutra" (8/4/02) - 2002-04-08


Državni tajnik Colin Powell odlazi na Srednji istok, gdje će raditi na zaustavljanju nasilja između Izraela i Palestinaca. Administracija predsjednika Busha odlučno poziva Izrael da povuče svoje snage iz palestinskih područja prije dolaska gospodina Powella u Izrael.

Američka savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je da je poruka koju je predsjednik Bush uputio Izraelu vrlo jasna – Izrael mora početi povlačiti svoje snage – prema njenim riječima – “sada, bez odugovlačenja, ne sutra.”

"On vjeruje da je situacija na Srednjem istoku sada na prekretnici. Nalazimo se na ključnoj točki. Predsjednik je kazao našem dobrom prijatelju Izraelu da je došao trenutak da započne povlačenje s okupiranih teritorija – područja koja je nedavno okupirao – i da izmijeni dinamiku situacije," kazala je ona.

U intervjuu za televizijsku kuću CBS, gospođa Rice rekla je da Sjedinjene Države razumiju da se izraelska vojna mobilizacija ne može poništiti odmah. No, prema njeim riječima, Izrael također ne smije čekati dolazak državnog tajnika Powella u regiju. Izrael je započeo s upadima u palestinska područja prije gotovo dva tjedna, nakon vala palestinskih samoubilačkih bombaških napada u kojima su ubijeni deseci ljudi.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost ponovila je poziv administracije svim stranama u sukobu da poduzmu mjere kako bi se nasilje zaustavilo. U gostovanju u programu televizijske mreže NBC, glavni palestinski predstavnik u Sjedinjenim Državama Hassan Abdel Rahman reagirao je na američku poruku Izraelu.

"Kada bi se Izraelci povukli, uvjeravam vas, bili bismo vrlo spremni na postizanje prekida vatre" – rekao je gospodin Rahman.

Savjetnik izraelskog premijera Ariel Sharon Zalman Shoval izjavio je da će uloga američkih posrednika sada biti od ključne važnosti.

"Amerika mora jasno reći Palestincima – a mislim da će upravo to biti misija državnog tajnika Powella: “Pazite, učinit ćete veliku pogrešku. Izgubit ćete sve što ste već postigli u proteklih deset do dvadeset godina. Nećete dobiti palestinsku državu ukoliko ne ostvarite mir s Izraelom. Ukoliko se to ne učini, palestinski narod nastavit će patiti" – izjavio je gospodin Shoval tijekom gostovanja u programu televizijske mreže NBC.

XS
SM
MD
LG