Linkovi

Uz Svjetski dan zdravlja - zdravstvena situacija u RH (7/4/02) - 2002-04-07


Svjetski dan zdravlja u Hrvatskoj se ove godine obilježava akcijom Kretanjem do zdravlja. Akciji Ministarstva zdravstva priključili su se predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan, pješačeći od zagrebačkog podsljemenskog naselja Gračani do Sljemena.

Akcijom Kretanjem do zdravlja Ministarstvo zdravstva upozorava na problem tjelesne neaktivnosti koja je jedan od uzroka kardiovaskularnih bolesti. Godišnje preko 52 posto od ukupnog broja umrlih u Hrvatskoj umire od bolesti srca i krvnih žila. Kretanje uz zdravu prehranu i normalnu tjelesnu težinu u trećini slučajeva pomaže i da se izbjegne rak, upozorava ministarstvo zdravstva.

Zdravlje hrvatskih građana ne ugrožavaju nažalost samo loše prehrambene navike i nezdravi način života. Svjetski dan zdravlja u Hrvatskoj će zasjeniti afera s predstojnikom zagrebačke Klinike za ginekologiju i porodništvo Sv. Duh. Dr Asima Kurjaka njegove su pacijentice javno osumnjičile da manipulira jajnim stanicama, a Ministarstvo unutarnjih poslova istražuje utemeljenost njihovih navoda.

Na Klinici za oftamologiju KBC Rijeka dio bolničkog stropa prije nekoliko se dana urušio i pao na pacijente, ali nitko nije ozlijeđen. Šef tehničke službe KBC-a Rijeka izjavio je za Večernji list da je strop drugi put pao zbog starosti. Prvi put urušio se prije dva tjedna na Klinici za otorinolaringologiju zbog vode koja je prodirala u dimnjak. Sredinom veljače u istoj je bolnici poplava uništila operacijsku dvoranu.

Država je ove godine s 13.6 na 12.5 milijardi kuna smanjila izdvajanja za zdravstvo. Bolnice će dobiti 880 milijuna kuna manje dok je proračun za primarnu zdravstvenu zaštitu smanjen za 66 milijuna kuna.

Ravnatelji bolnica i liječnici upozoravaju da neće imati dovoljno novca za materijalne troškove i liječenje pacijenata. Prema podacima Ministarstva zdravstva 115 liječnika u Hrvatskoj radi protuzakonito.

XS
SM
MD
LG