Linkovi

10. obljetnica američkog priznavanja RH (7/4/02) - 2002-04-07


Danas se obilježava deseta obljetnica od dana kada su Sjedinjene Države 7. travnja 1992. priznale Republiku Hrvatsku. Tim se povodom u nizu američkih gradova proglašava Hrvatski dan – Croatian Day. S obzirom da je obilježavanje ovog datuma iniciralo hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu, obratili smo se za kraći razgovor hrvatskom veleposlaniku u Sjedinjenim Državama Ivanu Grdešiću.

Hrvatski dan – Croatian Day ovih će dana obilježiti niz američkih gradova – od Chicaga, Los Angelesa, New Yorka, te Minneapolisa i St. Paula do New Orleansa, Pittsburgha, Seattlea i Kansas Citya.

Veleposlanik Grdešić opisao nam je kako je do toga došlo: "Budući da je ova cijela godina posvećena desetoj godišnjici priznanja Hrvatske kao suverene, samostalne države, a 7. travnja je dan kada su Sjedinjene Države priznale Hrvatsku, nije bilo teško doći do ideje da se u svim onim gradovima u kojima imamo službeno predstavništvo – bilo generalnog konzula, bilo počasnog konzula, ili aktivnu hrvatsku zajednicu, zamolimo gradske vlasti da taj dan simbolično obilježe proglašavajući ga Danom Hrvatske. To smo napravili po prvi puta – i uspješno. Budući da je dan nedjelja, neki su gradovi to napravili nešto ranije, a neki će napraviti sljedeći tjedan."

Hrvatski dan bit će obilježen i u glavnom gradu Sjedinjenih Država - Washingtonu. "Gradske vlasti Washingtona imaju drugačiju politiku. Oni će proglasiti Dan državnosti, tako da će to biti 25. lipnja, tako da smo zamolili gradonačelnika i gradonačelnikov Ured da taj dan proglase Danom hrvatske državnosti i dobili smo obećanja da će tako i biti," rekao nam je naš sugovornik.

S obzirom da je obljetnica uvijek prilika da se sažme i ocijeni postignuto, zamolili smo veleposlanika Grdešića da se za Glas Amerike osvrne na “prvih deset godina” američko-hrvatskih odnosa.

"Svakako da se nakon deset godina mnogo toga promijenilo. Ja sam treći veleposlanik. Država je na najboljem putu da bude američki partner i prijatelj. Posebno je u protekle dvije godine mnogo toga učinjeno na poboljšanju naših unutrašnjih, pa onda tako i naših vanjskih odnosa. Mislim da su Amerika i američke vlasti to dobro prepoznale. Ulazimo u jednu novu fazu odnosa sa Sjedinjenim Državama. To više nisu samo temeljna politička pitanja, već i ekonomska suradnja, vojna suradnja i sve ono što predstavlja nadogradnju odnosa između dvije prijateljske zemlje," ocjenjuje veleposlanik Grdešić.

A što se u odnosima Washingtona i Zagreba može očekivati u sljedećih deset godina?

"Za deset godina vjerojatno ćemo biti ne samo partner, nego i saveznik. Kako god će izgledati tranatlantsko savezništvo – NATO za deset godina, mi ćemo sigurno u njemu biti. Vrlo vjerojatno ćemo biti i jedna od europskih zemalja, dakle, bit ćemo na različite načine uključeni u taj zapadni svijet demokracije i sloboda. Vjerujem da ćemo isto tako u američkim gradovima ponovno obilježiti dvadesetu godišnjicu hrvatskog priznanja," kazao nam je veleposlanik Grdešić.

XS
SM
MD
LG