Linkovi

Do Bagdada preko Jeruzalema (7/4/02) - 2002-04-07


Los Angeles Times jutros piše da je sukob na Srednjem istoku donekle smanjio usmjerenost američke vanjske politike na rat protiv terorizma. Predsjednik Bush, piše Los Angeles Times, i dalje jasno iznosi svoj glavni cilj – nastaviti s globalnom borbom protiv terorizma, uključujući i svrgavanje iračkog predsjednika Sadama Huseina. No, kako piše losanđeleski dnevnik, put do Bagdada sada – kako se čini – vodi kroz Jeruzalem.

Ne samo da bi izraelsko-palestinski sukob mogao destabilizrati Egipat i Jordan, ključne američke saveznike za moguću akciju protiv Iraka. Dapače, takav američki potez za sada ne podržava niti jedan od glavnih američkih saveznika u Europi i na Srednjem istoku. Može se zaključiti – kažu stručnjaci – da Sjedinjene Države mogu učiniti sve što ovisi o njihovoj vojnoj sili, no da je daleko teže ostvariti planove koji ovise o političkoj volji drugih – piše jutros Los Angeles Times.

New York Times jutros javlja da su Palestinci pojačali svoj arsenal novim, snažnim eksplozivima. Prema pisanju njujorškog dnevnika, palestinski militanti, koji se bore protiv izraelskih snaga na Zapadnoj obali, nemaju na raspolaganju oružje kao što su rakete, protutenkovsko oružje i nagazne mine. No, izraelske obavještajne agencije tvrde da je u nedavnim sukobima otkriveno da Palestinci koriste dva jaka eksploziva, vjerojatno prokrijumčarena na palestinske teritorije.

Za sada se ne zna odakle su eksplozivi stigli, niti koliko ih ima. Izraelci sumnjaju da se dio oružja možda krijumčari u Izrael kroz mrežu tunela u podijeljenom gradu Rafah na jugu pojasa Gaze – i to iz Egipta, uz pomoć beduina u pustinji Sinaja.

XS
SM
MD
LG