Linkovi

Europa pozdravila govor predsjednika Busha o Srednjem istoku (5/4/02) - 2002-04-05


Govor američkog predsjednika u Europi je dočekan s punim odobravanjem i protumačen kao povratak Amerikanaca na scenu Srednjeg Istoka.

"Ovo je prekretnica", ustvrdio je, primjerice, francuski predsjednik Jacques Chirac, dok je talijanski premijer Silvio Berlusconi ustvrdio da je Bushov govor "bitna promjena jer bi Sjedinjene Države mogle odigrati ključnu ulogu u mirovnom procesu". Nedugo nakon što su govor predsjednika Busha prenijele doslovno sve velike europske TV postaje predsjednik europske Komisije Romano Prodi izašao je s priopćenjem u kome toplo pozdravlja ovaj, kazao je Prodi, "izraz odlučnosti i liderstva".

EU-ropljani, istina, s nešto rezerve analiziraju predložene rokove izraelskog povlačenja smatrajući da je Tel Avivu dato još nekoliko dodatnih dana da vojnom akcijom razračuna s Palestincima no, suglasne su sve europske reakcije: "kriza nema vojnog rješenja".

Povratak Amerikanaca na scenu posebno je dobrodošao u kabinetu visokog izaslanika za vanjske poslove Javiera Solane. Solana je bio član jučerašnje neuspješne europske mirovne misije. Frustraciju polovičnim rezultatom – europskoj je viskoj diplomatskoj trojki zabranjen kontakt s Arafatom – zamijenio je zadovoljstvom, jer je uvijek isticao da je Europljanima jedan od glavnih, bitnih preduvjeta za pokretanje mirovnog procesa na Srednjem Istoku baš pun angažman Washingtona.

Nesuglasice EU i izraelskog premijera Sharona traju od trenutka od kada je Bruxelles decidirano izjavio da je za Uniju Arafat jedini legitimni sugovornik, te je sustavno osuđivao upotrebu sile tokom izraelske vojne akcije, no Unija nikada nije prešla graničnu crtu do mjere da bi razmatrala prijedloge nekih svojih članica prema kojima bi Izrael radi "neadekvatnog vojnog odgovora" na akcije samoubica – njih i Unija naziva teroristima – podvrgla Unijinim gospodarskim sankcijama.

Europljani i dalje smatraju da će trajno rješenje krize pružiti ravnopravna, široka rasprava za stolom za kojim će se okupiti predstavnici Izraela i Palestinaca, umjerenih arapskih država, Sjedinjenih Država, Europske Unije, UN-a i Rusije.

XS
SM
MD
LG