Linkovi

General Ralston u posjetu Zagrebu (5/4/02) - 2002-04-05


“Uključenje Hrvatske u Akcijski plan za članstvo NATO saveza stvar je političke odluke Hrvatske i zemalja članica NATO saveza” – izjavio je u Zagrebu zapovjednik NATO saveza za Europu, general Joseph Ralston.

Iskazujući potporu reformi hrvatskih oružanih snaga, zapovjednik NATO saveza za Europu, general Joseph Ralston danas je nakon sastanka s hrvatskim ministrom obrane Jozom Radošom progovorio i o mogućem članstvu Hrvatske u Akcijskom planu NATO saveza.

“Odlučili li hrvatsko političko vodstvo da članstvo u Akcijskom planu, i ako 19 članova saveza to odobri, Hrvatska će to i postići. Akcijski plan za članstvo sadrži precizna uputstva, koja Hrvatska mora ispuniti. Stoga, ako se donese politička odluka, mi vojnici ćemo sve učiniti da se to izrealizira,” rekao je general Ralston.

Hrvatska očekuje poziv u Akcijski plan za članstvo na sljedećem sastanku u Reykyaviku, rekao je domaćin sastanka, ministar obrane Jozo Radoš i nastavio: “Ja sam upoznao gospodina generala s vrlo ambicioznim planom smanjenja osoblja i istaknuo da je to zapravo uvjet uspjeha cijele reforme i naravno, s uspjehom toga procesa, očekujemo da ćemo već iduće godine moći započeti s procesom modernizacije oružanih snaga RH i s procesom pomlađivanja profesionalnog sastava HV. Naravno da očekujem da je ovaj susret, kao i ukupni posjet generala Ralstona, doprinos afirmaciji našega nespornoga vanjskopolitičkog cilja – uključenja u međunarodne sigurnosne integracije, vrlo skorog postojanja službenim kandidatom za članstvo u NATO savezu, i onda, naravno, u skladu s međunarodnim političkim procesima i političkim procesima u zemlji, postizanja konačnog cilja, a to je punopravno članstvo u NATO savezu.”

Tijekom boravka u Zagrebu, general Ralston se sastao s predsjednikom Mesićem, te s premijerom Račanom. Iz Ureda premijera stiglo je i priopćenje o sastanku, u kojem se kaže da je NATO za Hrvatsku više od vojne organizacije. Integracijski procesi u Europi su neminovni, ali ne smiju biti brzi i brzopleti,” rekao je Račan u priopćenju, dodajući da Hrvatska želi dati svoj doprinos u borbi protiv raznih vrsta i uzroka terorizma.

General Ralston zahvalio se na hrvatskim naporima u borbi protiv terorizma, te potpori koju je Hrvatska iskazala Sjedinjenim Državama. On je kazao i da su odluke o potpori, jedinstvenoj BiH, suradnji s haaškim Sudom i povratku izbjeglica dugoročno dobre odluke za Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG