Linkovi

Udarac na financiranje terorista (5/4/02) - 2002-04-05


Sjedinjene Države su odlučne otkriti i uništiti financijsku mrežu koju su uspostavili medjunarodni teroristi.

U posljednjim tjednima pripadnici američkih službi sigurnosti pretražili su više desetaka kuća i ureda u Virginiji i Georgiji u vlasništvu pojedinaca muslimana, muslimanskih humanitarnih organizacija i financijskih organizacija za koje se vjeruje da su povezani s al-Qaidom i drugim terorističkim skupinama. U te humanitarne organizacije uključena je i sada ugašena SAAR Zaklada, ali isto tako i Medjunarodna Islamska Humanitarna Organizacija i Muslimanska svjetska liga.

Upadi američkih agenata nisu bili temeljeni na vjerskom ili etničkom podrijetlu osumnjičenih nego na dokazima koji su bili predočeni saveznom sucu koji je smatrao da je riječ o mogućim kriminalnim aktivnostima. Optužbe da je u tim pretraživanjima kuća i ureda dolazilo do kršenja ljudskih prava u potpunosti su neutemeljene. Sjedinjene Države su zemlja zakona, a rat protiv terorizma je zakonit i kod kuće i u inozemstvu. Od studenog, od kada Sjedinjene Države traže od stranih posjetitelja da suradjuju ukoliko imaju bilo kakvu informaciju vezanu uz terorističke organizacije, savezni agenti su obavili više od dvije tisuće 200 dragovoljnih razgovora sa stranim posjetiteljima iz područja u kojima su al-Qaidini teroristi bili aktivni.

Narednih tri tisuće stranaca, takodjer je bilo upitano za suradnju:” Mi vjerujemo da ovi pojedinci mogu biti svjesno ili nesvjesno u istom krugu, u komunikacijama ili društvenim skupinama kao i oni koji su počinili neko terorističko djelo”-istaknuo je ministar pravosudja John Ashcroft koji je pojasnio da”…pojedinci s kojima je obavljen razgovor nisu osumnjičeni ni za kakvu kriminalnu aktivnost…”

Suradnja sa strancima u Sjedinjenim Državama reazultirala je vrijednim informacijama u ratu protiv terorizma. Kroz takve razgovore, istražitelji su doznali ime i adresu osobe koja je bila povezana s onima koji su izveli rujanske terorističke napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon.

Istražitelji su, isto tako, doznali podatke od osumnjičenih terorista koji su prošli kroz istu letačku obuku, kao i otmičari putničkih zrakoplova od 11. Rujna. Takva suradnja pomaže u zaštiti ljudi bilo gdje u borbi protiv smrtonosnog neprijatelja – medjunarodnih terorista.

XS
SM
MD
LG