Linkovi

Izjava predsjednika Busha u vezi Srednjeg Istoka (5/4/02) - 2002-04-05


4. travnja predsjednik George Walker Bush pozvao je na zaustavljanje terorizma na Srednjem istoku. “Kada netko nagovori osamnaestogodišnju palestinsku djevojku da se raznese eksplozivom i da pri tome ubije i jednu izraelsku sedamnaestogodišnjakinju,” kazao je predsjednik Bush, “sama budućnost umire – budućnost palestinskog naroda i budućnost izraelskog naroda. Oplakujemo mrtve i žalimo zbog štete načinjene nadi za mir, nadi … Izraelaca da će imati židovsku državu u kojoj će živjeti u miru sa svojim susjedima i nadi palestinskog naroda da će izgraditi vlastitu neovisnu državu.”

“Niti jedna zemlja ne može pregovarati s teroristima,” rekao je predsjednik Bush, “jer nema načina da se postigne mir s onima kojima je jedini cilj smrt.”

“Sve države,” rekao je predsjednik Bush, “moraju održati svoje obećanje, dano u glasanju u Ujedinjenim narodima, da će se aktivno opirati teroru u svim njegovim oblicima. Niti jedna zemlja ne može birati svoje terorističke prijatelje.” Gospodin Bush je pozvao “palestinske vlasti i vlade svih zemalja regije da učine sve što je u njihovoj moći da bi se zaustavile terorističke aktivnosti, da bi se prekinulo financiranje terorista, te da bi se zaustavilo poticanje nasilja veličanjem terora u državnim medijima ili poručivanjem bombašima-samoubojicama da su mučenici. Oni nisu mučenici,” rekao je predsjednik Bush, “oni su ubojice, koji potkopavaju ciljeve palestinskog naroda.”

Predsjednik Bush je kazao: “One vlade, poput vlade Iraka, koje nagrađuju roditelje za žrtvovanje njihove djee podjednako su krive za poticanje na ubojstva najgore vrste. Svi oni kojima je stalo do palestinskog naroda morali bi se udružiti u osuđivanju i poduzimanju mjera protiv skupina kao što su Al-Aqsa, Hezbollah, Hamas, Islamski džihad i svih drugih skupina koje se protive mirovnom procesu i rade na uništenju Izraela.”

Predsjednik Bush je rekao: “Izrael je sučeljen sa strašnim i ozbiljnim izazovom. Već sedam dana provodi akciju usmjerenu na iskorijenjivanje legla terorista. Amerika priznaje pravo Izraela da se brani od terora. Ipak, da bi se položili temelji budućeg mira, tražim od Izraela da zaustavi upade u područja pod palestinskom kontrolom i da započne povlačenje iz gradova koje je nedavno okupirao.”

“Dok Izrael čini korak nazad,” rekao je predsjednik Bush, “odgovorni palestinski čelnici i arapski susjedi Izraela moraju učiniti korak naprijed i pokazati svijetu da su doista na strani mira. Izbor i teret tog izbora bit će na njima.”

Predsjednik Bush je kazao: “Svijet očekuje trenutno uspostavljanje prekida vatre, trenutnu obnovu sigurnosne suradnje s Izraelom u borbi protiv terorizma i trenutnu naredbu da se poduzmu oštre mjere protiv terorističkih mreža. Očekujem bolje čelništvo,” poručio je predsjednik Bush, “i očekujem rezultate.”

XS
SM
MD
LG