Linkovi

CSM: Danas počinje suđenje organizatoru ubojstva Daniela Pearla (5/4/02) - 2002-04-05


”Christian Science Monitor” javlja da danas u Pakistanu počinje suđenje Ahmedu Omaru Saidu Šeiku, optuženom za planiranje otmice i ubojstva američkog novinara Daniela Pearla. Prema pisanju ovog bostonskog dnevnika, Omar je 1992. radio za jednu muslimansku humanitarnu organizaciju u Bosni i Hercegovini, gdje je vidio tijelo osakaćene i silovane 13-godišnje Bošnjakinje.

Nakon toga se – kažu tužitelji – pretvorio u zagovornika militantnog islama i razvio ekstremnu mržnju prema Sjedinjenim Državama. Tijekom dva mjeseca koja je proveo u Bosni i Hercegovini, 29-godišnji Omar, sin bogate obitelji odgojen u Britaniji, sastao se s Pakistancima iz terorističke organizacije Harkat-al-Ansar i počeo mijenjati svoje stavove – piše “Christian Science Monitor”.

“Los Angeles Times” piše jutros o policijskom skandalu koji potresa Dallas u Texasu. U tom se gradu upravo vodi savezna istraga o nizu namještenih uhićenja meksičkih imigranata, kojima je netko podmetnuo kokain. Jedan od problema su – kako se vjeruje – plaćeni doušnici, koji su za svoje dojave o trgovcima drogama, makar i lažne, primali tisuće dolara. Tako je jedan doušnik, i sam meksički imigrant, u džep spremio preko 200 tisuća dolara – četiri puta više nego što godišnje zaradi šef policije u Dallasu.

“Washington Post” jutros javlja da se prema Zemlji kreće asteroid širok više od kilometra – kako kažu stručnjaci – taman dovoljno za globalnu katastrofu. No, ne treba paničariti – prema proračunima astronoma, ova svemirska opasnost stići će do našeg planeta tek za 878 godina. Do tada će – prema pisanju “Posta” – čovječanstvo vjerojatno naći načina da mu promijeni putanju – recimo, instaliranjem raketnog pogona na njegovu površinu.

XS
SM
MD
LG