Linkovi

Reakcije u Sjedinjenim Državama na predsjednikov govor o Srednjem istoku (5/4/02) - 2002-04-05


U Sjedinjenim Državama čuju se i prve reakcije na govor predsjednika Busha o situaciji na Srednjem Istoku.

Reakcije palestinskih pristaša na govor predsjednika Busha bile su – kako se čini – pozitivne. Predsjednik je usvojio neke od naših stavova – izjavio je Khalil Jahshan, dopredsjednik Odbora Amerikanaca arapskog podrijetla za borbu protiv diskriminacije. Gospodin Jashan i drugi čelnici američkih muslimana sastali su se dan prije predsjednikovog govora s državnim tajnikom Colinom Powellom.

"Vrlo nam je drago da se administracija konačno počela koncentrirati na ključna pitanja. Podržavamo njegov poziv na zaustavljanje izgradnje židovskih naselja, na poštivanje palestinskog naroda, okončanje terorizma, te ublažavanje blokada. Sa svim tim pitanjima već smo upoznali administraciju," kazao je.

Predsjednikova opaska o židovskim naseljima je važna – kaže Jean Abinader, upravni direktor Arapsko-američkog instituta – s obzirom da se izraelska vlada protivi bilo kojem ograničavanju njihove izgradnje, kojoj se stanovnici Zapadne obale duboko protive.

"Ukoliko predsjednik može navesti izraelsku vladu da službeno usvoji stav da će u zadanom roku zaustaviti izgradnju ovih naselja, to će nam dati dio političkog rješenja koji nam treba da bi Palestinci počeli ozbiljno smanjivati nasilje i da bi se vratili za pregovarački stol," smatra gospodin Abinader.

Predsjednik je u pravu i što se tiče terorizma, kaže gospodin Jahshan. Njegova se organizacija protivi svakom obliku terorizma, uključujući i palestinske bombaše-samoubojice.

"Naša organizacija već godinama zastupa stav da treba osuditi sve oblike politički motiviranog nasilja nad civilnim metama, bez obzira na identitet žrtve ili počinitelja," kaže on.

Među Izraelcima i pristašama Izraela reakcije na predsjednikov govor nešto su tiše. David Harris, izvršni direktor Odbora američkih Židova, kaže da je predsjednik uglavnom iznio prihvatljive stavove, no da su neki komentatori na njih reagirali previše burno.

"Zbog toga, taj se govor već opisuje kao znatan zaokret u politici administracije i kao velika pobjeda za arapski svijet. Ne vjerujem da je tako. Bilo bi doista tužno da je tako, jer bi to značilo da se terorizam isplati," rekao je.

Gospodin Harris ističe da administracija želi da put državnog tajnika Powella u regiju uspije, jer je nedavni posjet dopredsjednika Cheneya bio prilično neuspješan. No, prema njegovim riječima, gospodin Powell neće uspjeti ukoilko pokuša ponovno pokrenuti pregovore s Jaserom Arafatom, koji je uglavnom izgubio povjerenje Izraelaca i njihovih pristaša.

"Arafat se u posljednjih osamnaest mjeseci prilično diskreditirao i u posljednje vrijeme nije učinio ništa da bi promijenio svoj status. Dakle – treba podržati mirovni proces i dugoročno rješenje, odnosno, postojanje dvije države. No, kako ćemo to ostvariti – nemam pojma," ističe.

Gospodin Harris dodaje da predsjednik nije u svojem govoru iznio nikakve nove političke smjernice, no da je očigledno stavio veći naglasak na problem izraelskih naselja.

"Odlučivši se koncentrirati na židovska naselja upravo u ovom trenutku, predsjednik je jasno poručio arapskom svijetu da ga sluša i da razumije neke od njegovih briga. Što se tiče poziva Izraelu da se odmah povuče sa Zapadne obale, to tek treba vidjeti. Najvažniji su vremenski okviri," ističe on.

Gospodin Jahshan kaže da je državni tajnik Powell dobro poznaje situaciju na Srednjem Istoku i da su mu instinkti ispravni. No, i uz to, dodaje gospodin Harris, njegov posjet ipak je rizičan, jer se radi o važnim pitanjima, koja izazivaju burne osjećaje.

XS
SM
MD
LG