Linkovi

Predsjednik Bush pozvao Izrael na povlačenje s palestinskih područja (5/4/02) - 2002-04-05


Predsjednik Bush pozvao je na trenutno uvođenje prekida vatre na Srednjem istoku, te na povlačenje izraelskih snaga s područja pod kontrolom Palestinaca. Predsjednik će u regiju sljedećeg tjedna uputiti državnog tajnika Colina Powella, koji će raditi na zaustavljanju nasilja.

Predsjednik Bush kazao je da će državnog tajnika Powella uputiti u regiju jer se tamošnja situacija “dramatično pogoršava”. Prema njegovim riječima, Izrael mora zaustaviti izgradnju nasilja na okupiranom teritoriju i povući svoje snage iz područja pod palestinskom vlašću.

"Amerika priznaje Izraelu pravu da se brani od terora. No, da bi se postavili temelji budućeg mira, tražim od Izraela da zaustavi upade u područja pod palestinskom kontrolom, te da započne povlačenje iz gradova koje je nedavno okupirao," rekao je.

Prema riječima jednog visokog dužnosnika administracije, predsjednik očekuje od Izraela da povuče svoje snage “čim to bude moguće”. Dok Izrael čini korak unazad – kazao je predsjednik – odgovorni palestinski čelnici i arapski susjedi Izraela moraju učiniti korak naprijed i pokazati da mir shvaćaju ozbiljno. Prema riječima predsjednika Busha, sve zemlje moraju pomoći da se teroristima uputi jasna poruka – da samoubilački bombaški napadi ne pomažu palestinskim ciljevima. Upravo suprotno od toga – istaknuo je predsjednik – bombaši-samoubojice mogli bi dići u zrak jedinu nadu za palestinsku državu.

"Oni nisu mučenici. Oni su ubojice. Oni potkopaju ciljeve palestinskog naroda. One vlade, poput iračke vlade, koje nagrađaju roditelje zbog žrtvovanja njihove djece, krive su za poticanje ubojstava najgore vrste," izjavio je.

Predsjednik Bush također je upozorio Iran i Siriju da se “drže podalje” od izraelsko-palestinskog sukoba, dodajući da pošiljke iranskog oružja Palestincima pomažu u rasplamsavanju nasilja. Gospodin Bush ponovno je pozvao palestinskog čelnika Jasera Arafata da učini više na zaustavljanju nasilja na izraelske civile.

Predsjednik je dodao da gospodin Arafat snosi velik dio odgovornosti za izraelske akcije protiv njega, usmjerene na hvatanje osumnjičenih terorista, jer nije ispunio obveze koje je preuzeo tijekom mirovnih razgovora u Oslu i drugih mirovnih napora.

"Predsjedatelj palestinske uprave nije se dosljedno protivio teroristima ili se s njima sučelio. U Oslu i na drugim pregovorima, predsjedatelj Arafat odbacio je teror kao instrument za ostvarivanje svojeg cilja i obvezao se da će ga kontrolirati. Nije to učinio. Za situaciju u kojoj se danas nalazi u velikoj je mjeri sam kriv. Propustio je svoje prilike i time je izdao nade naroda kojega bi trebao voditi," rekao je.

Predsjednik Bush je kazao da bi ovaj trenutak mogao biti trenutak nade za Srednji istok, s obzirom da je Saudijska Arabija istupila s mirovnim planom, na temelju kojega bi arapske zemlje priznale Izraelu pravo da postoji, u zamjenu za izraelsko povlačenje s teritorija okupiranih u ratu 1967. Gospodin Bush je dodao da upućuje državnog tajnika Colina Powella u regiju kako bi iskoristio postojeću priliku, prije nego što se sukob proširi.

"Okviri pravednog rješenja su jasni: dvije države – Izrael i Palestina – koje bi živjele jedna pored druge u miru i sigurnosti. Ovo može biti trenutak nade, no on traži čelništvo, a ne teror," istaknuo je gospodin Bush.

Predsjednik se nalazi pod sve većim pritiskom na domaćoj i međunarodnoj sceni da učini više na Srednjem istoku. Njegova odluka da uputi državnog tajnika Powella u regiju donesena je dan prije njegovog sastanka s britanskim premijerom Tonyem Blairom, na kojem će razgovarati o izraelsko-palestinskom nasilju. Predsjednik Bush jučer je putem telefona razgovarao s premijerom Blairom i španjolskim premijerom Jseom Mariom Aznarom, čija zemlja trenutno predsjedava Europskom unijom.

XS
SM
MD
LG