Linkovi

Afganistan i dalje glavni svjetski izvor heroina (4/4/02) - 2002-04-04


Čelnik američke savezne Agencije za borbu protiv droga, DEA, Asa Hutchinson zabrinut je da bi Afganistan i dalje mogao ostati jedan od vodećih uzgajivača maka, od kojeg se proizvodi herion i to unatoč padu talibanskog režima prošle godine.

Gospodin Hutchinson je u svom izlaganju u washingtonskoj Zakladi Heritage rekao kako je ohrabren time što je nova privremena vlada u Afganistanu zabranila uzgoj maka. No, napomenuo je kako novo istraživanje Ujedinjenih naroda ukazuje da će, bar na kratku stazu, Afganistan ostati glavni izvor heroina u svijetu: "Ujedinjeni narodi, unatoč zabrani proizvodnje koja je trenutno na snazi, procijenjuju da bi područje na kojem je sad zasađen mak moglo potencijalno biti dostatno za proizvodnju i do dvije tisuće 700 tona opijuma u Afganistanu sljedeće godine. To je izuzetno zabrinjavajuće za DEA i za međunarodnu zajednicu."

Asa Hutchinson je izjavio kako će se Sjedinjene Države usredotočiti kratkoročno na stvaranje afganistanskih nacionalnih policijskih snaga i onog, što je on nazvao, 'infrastrukturom kaznenog pravosuđa'.

On je napomenuo kako Sjedinjene Države namjeravaju intenzivirati nastojanja kako bi se zaustavilo uzgajanje maka sljedeće godine: "Nama trebaju neki alternativni programi za zasađivanje usijeva, trebaju nam programi gospodarskog razvoja kako bi se pomoglo tim farmerima. Poteškuću predstavlja kako sve to ostvariti na vrijeme, kroz Državno tajništvo, prije negoli će trebati ove godine zasaditi usijev. Radi se o vrlo ograničenom vremenskom razdoblju. I zbog poteškoća u provođenju tih programa, njihovog započinjanja, mislim da ove godine nećemo uspjeti značajno smanjiti, bar ne onoliko koliko bih ja volio, uzgoj u ovoj godini."

Godine 2000, pod talibanskom vladavinom, Afganistan je proizveo 70 posto opijuma u svijetu.

Gospodin Hutchinson je napomenuo kako Savezna agencija za borbu protiv droga, DAE, čeka na odobrenje Kongresa da otvori svoj ured u Afganistanu, Pakistanu i Uzbekistanu kao dio nastojanja da se poveća međunarodna suradnja u borbi protiv ilegalnih droga.

On je također dodao da je nedavna zapljena sedam tona baznog morfija u Turskoj, koji je trebao biti korišten za proizvodnju heroina, posljednji primjer toga kako razmjena obavještajnih informacija može imati velikog utjecaja u onemogućavanju protoka droga u svijetu.

XS
SM
MD
LG