Linkovi

Bez Amerike ne ide (4/4/02) - 2002-04-04


Dok nasilje na Srednjem istoku nastavlja eskalirati, analitičari pokušavaju pronaći prihvatljivo rješenje za izraelsko-palestinski sukob. Ed Warner razgovarao je s dva vodeća stručnjaka za Srednji istok o njihovim pogledima na moguća rješenja.

Postoji mnogo prijedloga o tome kako bi se nasilje moglo zaustaviti, no koja od tih ideja može dati rezultate? Ovo je pitanje postavio Kenneth Katzman, analitičar za srednjoistočna pitanja pri Kongresnoj službi za istraživanja, koji priznaje da ne može naći rješenje za aktualnu krizu.

No, prema njegovom mišljenju, sadašnja politika izraelskog premijera Ariela Sharona, koji vjeruje da će poraziti Palestince vojnim pritiskom, neće dati ploda: "Sharon se nada da će se Palestinci jednostrano predati ili jednostavno odustati od svog ustanka. Nisam siguran da će ta strategija biti uspješna, jer, kako se čini, kandidata za bombaše-samoubojice ima na pretek, što se kosi s očekivanjima. Štoviše, čini se da nema načina da se njihovi napadi zaustave."

Katzman: Za razdvajanje potrebna vanjska intervencija

Gospodin Katzman kaže da, dok nasilje eskalira, ekstremističke palestinske organizacije stječu sve veći utjecaj: "Gotovo su potpuno izmaknule kontroli. Mislim da bi, čak i da ih Arafat odluči obuzdati, bilo teško pohvatati teroriste, dovesti ih pod kontrolu i presjeći linije kojima dobivaju oružje i eksplozive. Mislim da bi to sada bilo vrlo, vrlo teško."

Gospodin Katzman iz Kongresne službe za istraživanja vjeruje da će biti potrebna intervencija izvana kako bi se dvije strane razdvojile, te spriječilo širenje nasilja na druge dijelove te regije. "Rješenje će možda morati doći od Arapa, na temelju mirovnog plana saudijskog princa prijestolonasljednika Abdulaha, usvojenog na bejrutskom summitu. Tada je, podsjetimo, princ Abdulah, kako se čini, naznačio da bi arapske zemlje trebale preuzeti veću odgovornost za aktualnu situaciju. Možda bi mogle uputiti promatrače na Zapadnu obalu i pokušati uspostaviti kontrolu nad ekstremistički skupinama."

Gause: Americi nije u interesu stajanje po strani

Arapske zemlje moraju biti uključene u mirovni proces, smatra Gregory Gause, direktor katedre za srednjoistočne studije na Sveučilištu Vermonta. Profesor Gause predlaže da se ministri vanjskih poslova arapskih zemalja pozovu u Washington, gdje bi se sastali sa svojim izraelskim kolegom.

On također smatra da se previše očekuje od Jasera Arafata, koji ne može situaciju riješiti sam: "Čini mi se da bismo trebali krenuti drugim putem. Treba navesti glavne arapske sile – Saudijce, Mubaraka – da se usuglase oko plana i zatim im reći da ga upravo oni trebaju provesti."

Profesor Gause ocjenjuje da su Sjedinjene Države izgubile kredibilitet u arapskom svijetu, jer nisu uspjele postići sporazum između Izraela i Palestinaca. Washington će, kaže on, nastaviti gubiti kredibilitet ako dozvoli da se borbe i dalje vode: "Ne vjerujem da je Americi u interesu stajati po strani i dozvoliti da vojna situacija eskalira. Nama je u interesu suradnja arapskih i muslimanskih zemalja u ratu protiv terorizma. Ova situacija će, vjerujem, otežati tu suradnju."

Profesor Gause kaže da su Izraelci bili najsigurniji kada su surađivali s Palestincima, umjesto da su radili protiv njih.

XS
SM
MD
LG