Linkovi

Zagreb: Vlada pristala na nove pregovore o sindikatima (4/4/02) - 2002-04-04


Sindikati, Vlada i poslodavci sinoć su se dogovorili da će razraditi novi plan promjena Zakona o radu. U strahu od štrajkova, Vlada je pristala ponovno sjesti za pregovarački stol sa sindikatima, koji su njene prijedloge izmjena temeljnog Zakona o pravima zaposlenih ocijenili neprihvatljivom osnovom za razgovor.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić sinoć je izjavio da neće biti dobro ako konkurentnost hrvatskog gospodarstva bude rasla samo kroz smanjenja prava zaposlenih. Vlada će na stol staviti i druge incijative – kazao je Granić, dodajući da će sve tri strane u pregovorima biti ravnopravne.

Iako bez konkretnog dogovora, socijalni partneri sinoćnjim su sastankom smirili političke strasti i otvorili mogućnost da za istim stolom argumentirano rasprave sporne Vladine prijedloge – kraće otkazne rokove, niže otpremnine, duži rad na određeno vrijeme i pojednostavljen otkaz bez navođenja razloga u malim tvrtkama.

Očekujemo prihvatljivo rješenje – izjavio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak. “Da li ćemo se kroz te buduće razgovore uspjeti dogovoriti, da li će Vlada i dalje inzistirati na svojim tezama, a mi na svojim tezama, to će se vidjeti u budućim razgovorima,” rekao je gospodin Mučnjak.

Predstavnici pet najvećih hrvatskih sindikata novinarima su kazali da i dalje stoji njihova prijetnja štrajkom, u slučaju da Vlada bude inzistirala na svojim prijedlozima. Hrvatska ima preko 400.000 nezaposlenih, koji bi se – smatraju u Vladi – brže zapošljavali kada bi se zaposlenima smanjila prava, odnosno, kada bi lakše ostajali bez posla.

XS
SM
MD
LG