Linkovi

Britanija kao transatlantski posrednik (4/4/02) - 2002-04-04


“New York Times” bavi se nezadovoljstvom Europljana američkom vanjskom politikom. To je nezadovoljstvo – piše “Times” – otežalo ulogu Britanije kao tranatlanskog posrednika. London je odustao od objavljivanja obavještajnog dosjea o tajnim iračkim programima za razvoj naoružanja, koji je namjeravao objaviti na američko traženje.

Premijer Tony Blair dolazi ovoga vikenda na ranč predsjednika Busha u Texasu pod sjenom neslaganja britanske javnosti s mogućom američkom akcijom protiv Iraka. Europski čelnici – kažu politički stručnjaci – još uvijek podržavaju gospodina Blaira kao posrednika u odnosima s Washingtonom, ali vjeruju da će britanski premijer izgubiti utjecaj u Europi, ukoliko ne počne u javnosti iznositi i europska stajališta – piše “New York Times”.

“Christian Science Monitor” piše o iračkom prijedlogu da arapske zemlje uvedu embargo na izvoz nafte Sjedinjenim Državama. Iako je prijedlog za sada odbačen – piše bostonski dnevnik – ne treba biti siguran da će nafta i dalje slobodno teći na Zapad. Prema nekim stručnjacima, efekti novog embarga mogli bi biti pogubni – cijene nafte već su na najvišoj razini u proteklih 6 mjeseci – barel sada košta 28 dolara. Ukoliko cijena poraste na 30 dolara po barelu, to bi moglo izazvati “naftni šok” dovoljno jak za zaustavi oporavak američkog gospodarstva. Sjedinjene Države danas uvoze više od 56 posto nafte na američkom tržištu, a od 25 posto otpada na naftu iz Perzijskog zaljeva.

XS
SM
MD
LG