Linkovi

Blagi zaokret u američkoj politici prema Srednjem istoku? (4/4/02) - 2002-04-04


Bijela je kuća priopćila da američki dužnosnici na Srednjem istoku i dalje nastoje ostvariti prekid vatre između Izraela i Palestinaca. Administracija je priopćila je to je najbolji put prema političkom rješenju sukoba.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da se predsjednik Bush ne protivi pokretanju političkih razgovora prije uspostavljanja prekida vatre, no dodao je da će biti teško postići mirno rješenje ukoliko nasilje ne prestane.

"Predsjednik smatra da nasilje otežava pronalaženje političkog rješenja. Predsjednik ostaje predan i pronalaženju političkog rješenja i smanjivanju razine nasilja. Te dvije stvari idu zajedno. No, sve dok traje nasilje, objema stranama bit će teško sudjelovati u političkim razgovorima," rekao je.

Dok američki izaslanik Anthony Zinni radi na upostavljanju prekida vatre, kazao je gospodin Fleischer, predsjednik ostaje predan pronalaženju političkog rješenja, koje će, kako vjeruje, biti lakše pronaći nakon što bude proglašen prekid vatre. Ovu izjavu gospodina Fleischera neki su shvatili kao blagi zaokret u američkoj politici, u trenutku kada arapski saveznici pozivaju administraciju da se jače angažira u mirovnom procesu.

XS
SM
MD
LG