Linkovi

Vojni tribunali (4/4/02) - 2002-04-03


“Naš cilj mora biti zaustavljanje terorista; treba ih pronaći, iskorijeniti i ukloniti s ulica tako da ne mogu više ubijati američke građane,” rekao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld. “Jedno od sredstava koje nam je na raspolaganju da bismo odgovorili na ovaj izazov jest korištenje vojnih komisija za suđenje nekima od zarobljenika u ovom sukobu.”

Na temelju uredbe predsjednika Busha iz studenoga prošle godine, vojne komisije mogu se koristiti za suđenja članovima terorističke organizacije al-Qaida, pojedincima koji su sudjelovali u djelima međunarodnog terorizma usmjerenim protiv Sjedinjenih Država, te pojedincima koji štite takve teroriste. Ova se uredba ne odnosi na američke državljane.

Kako je rekao ministar obrane Rumsfeld, takve “vojne komisije dozvoljavat će korištenje zaštićenih informacija, no tako da se ne ugroze njihovi izvori i metode prikupljanja. Na civilnom suđenju, tužitelji bi mogli biti sučeljeni sa situacijom u kojoj bi, da bi izbjegli otkrivanje tajnih informacija, morali pustiti branjenike ili prihvatiti manju kaznu. Takva bi situacija bila nepoželjna u slučaju tvrdokornih talibana ili terorista al-Qaide.” Ova procedura također će spriječiti izlaganje civilnih sudaca, porota, tužitelja i svjedoka trajnim terorističkim prijetnjama.

Optuženim teroristima sudit će se pravedno. Dobit će vojnog branitelja, a mogu angažirati i civilne odvjetnike. Osumnjičeni teroristi će se, kao i svi drugi, smatrati nevinima dok se ne dokaže suprotno.

Branjenici mogu odbiti svjedočiti tijekom suđenja. Moći će pozivati svjedoke i tražiti dokumente za svoju obranu. Bit će proglašeni krivima tek u slučaju da su dvije trećine članova komisije uvjereni u njihovu krivnju izvan svake opravdane sumnje. Za izricanje smrtne kazne u takvim slučajevima bit će potrebna jednoglasna odluka komisije.

Korištenje vojnih komisija već je uvriježena praksa u međunarodnom pravu. “Mi smo pravna država,” rekao je ministar obrane Rumsfeld. “Napali su nas teroristi koji ne poznaju zakona. Način na koji budemo provodili ova suđenja pred vojnim komisijama mnogo će reći o karakteru naše nacije, kao što je način na koji smo bili napadnuti mnogo rekao o karakteru naših neprijatelja. Poduzeli smo sve razumne napore da bismo ovaj proces učinili pravednim, da bi on štitio i pravo branjenika na pravedno suđenje i pravo američkog naroda na njegovu sigurnost.”

XS
SM
MD
LG