Linkovi

Slobodan Praljak svjedočio na suđenju Mladenu Naletiliću-Tuti (3/4/02) - 2002-04-03


Mladen Naletilić-Tuta nije sudjelovao u vojnim akcijama niti je povezivao i koordinirao Zagreb i HVO-a, izjavio je svjedok obrane u procesu Mladenu Naletiliću, Slobodan Praljak.

Prvi svjedok koji je i za javnost istupio u drugom dijelu procesa Mladenu Naletiliću – Tuti i Vinku Martinoviću – Šteli, hercegovačkim Hrvatima optuženima za ratne zločine nad muslimanskim stanovništvom šireg područja Mostara, bio je nekadašnji zapovjednik HVO-a Slobodan Praljak.

General HVO-a Praljak iznio je niz podataka kako bi pobio činjenice koje je podastrijela optužba. Osnovno je da svjedok s Tute skida svu odgovornost za planiranje i provedbu vojnih akcija. Zapovjednik Kažnjeničke bojne odgovorne za glavninu zločina nad Muslimanima nije bio Tuta nego Ivan Andabak. Tuta nije zapovijedao ni Praljku, niti je koordinirao akcije ili prenosio naloge Zagreba HVO-u. Naletilića Praljak nije nalazio ni na sastancima zapovjedništva HVO-a a jedina situacija u kojoj je svjedok sreo optuženoga Naletilića u vojnoj akciji bila je operacija na brdu Orlovac nedaleko Mostara u svibnju 1992. godine.

Apsurdna je tvrdnja da je u proljeće 1992. godine načinjen sporazum Hrvata i Srba o podjeli Mostara, izjavio je svjedok suprotstavljajući se informacijama dobivenim od svjedoka optužbe po kojima je temeljem hrvatsko-srpskog dogovora Mostar trebao biti podijeljen Neretvom a Muslimani bačeni u rijeku. Srpske su snage spalile Mostar i srušile šest mostova a u sukobima s njima ginuli su i Hrvati i Muslimani, kazao je svjedok.

Gospodin Praljak je dio istupa u ulozi svjedoka iskoristio za demantiranje optužbi prema kojima je on odgovoran za rušenje Starog mosta u Mostaru, tvrdeći da je osobno zapovijedio da se most zaštiti daskama kako bi ga one čuvale od granata. Tom su prilikom stradala dva pripadnika HVO-a.

Slobodan Praljak je unio neke, sucima vjerojanto zbunjujuće, elemente u teze Tužiteljstva da se radilo o međunarodnom sukobu. Tužiteljstvo je za svoje dokaze donijelo zapise razgovora vošenih u uredu predsjednika Tuđmana prema kojima je Hrvatska bila izravno umiješana u sukob, dok je Praljak pričao o mudžahedinima držeći da je teror kome su bili izloženi Bošnjaci vodio islamizaciji vojske. "Religija je zadnji spas" - ustvrdio je Praljak spominjući obavještajne izvore koji su broj mudžahedina procjenjivali na pet tisuća. Sutradan svjedoka preuzima Tužiteljstvo.

XS
SM
MD
LG