Linkovi

Prijedlog Deklaracije o pravima starijih osoba (3/4/02) - 2002-04-03


Američki ogranak Međunarodnog centra za dug život ovih je dana predstavio javnosti svoj prijedlog za poboljšavanje uvjeta života starijih osoba diljem svijeta.

Sve veće zlostavljanje starijih osoba u svijetu navelo je ovu nevladinu organizaciju da sroči dokument i predloži ga Drugom svjetskom kongresu o starenju, koji će, kao dio programa Ujedinjenih naroda, biti održan slijedećeg mjeseca, u Madridu. Dokument bi, prema prijedlogu, trebao postati "Deklaracija o pravima starijih osoba".

Prijedlog deklaracije napisao je Robert Butler, američki gerontolog i predsjednik Centra za dug život, koji je za svoju publicističku djelatnost bio nagrađen Pulitzerovom nagradom. Tekst dokumenta objavljen je u ovomjesečnom izdanju časopisa "The Gerontologist", glasila Američkog gerontološkog društva.

Dr. Butler je sudjelovao i na Prvom svjetskom kongresu o starenju, održanom prije ravno dvadeset godina, u Beču. U međuvremenu, mnogi od sudionika tog prvog kongresa i sami su postali dio populacije koju predloženom deklaracijom žele zaštititi. Kako kaže dr. Butler, od tada, pa do danas, niti jedan službeni dokument svjetske organizacije nije identificirao ni specificirao što su prava starijih osoba i zašto su ona važna.

Ideja o takvom dokumentu dobila je zamah prije gotovo dvije godine kada je o važnosti zaštite ljudskih prava starijih osoba progovorila i povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava, Mary Robinson. Te iste godine, jedna je država već uvojila Zakon o pravima starijih osoba. To je Dominikanska Republika, čija iskustva su ugrađena u prijedlog američkih gerontologa.

O čemu govori prijedlog Deklaracije? Prvenstveno o zlostavljanju, - fizičkom, emocionalnom i financijskom! -, do kojega dolazi u sklopu nasilja u obitelji, ili u staračkim domovima, bolnicama, te prihvatilištima. Potom, tu je diskriminacija u pružanju usluga koje su lakše dostupne drugim, - mlađim -, pripadnicima društva.

Nadalje, navodi dr. Butler, starije osobe izvrgnute su diskriminaciji pri zapošljavanju, unapređivanju na poslu ili otpuštanju, redovito, naravno, na svoju štetu. U slučaju žena starije dobi, to znači i veće siromaštvo od prosjeka, više zlostavljanja, više kroničnih bolesti, češću institucionalizaciju i izolaciju.

Deklaracijom se ističe da je, u modernom svijetu, "priznavanje inherentnog digniteta, jednakosti i neotuđivih prava svih pripadnika ljudskog roda," – kolikogod nesavršeno -, "temelj slobode, pravde i mira." Prijedlog američkih gerontologa isto tako poziva i na proširenje kulturne i ekonomske uloge starijih osoba, "kako bi se iskoristilo iskustvo i mudrost koji dolaze s dobi".

XS
SM
MD
LG