Linkovi

Zarobljen visoki dužnosnik al-Qaide (3/4/02) - 2002-04-03


Dok koalicija predvođena Sjedinjenim Državama nastoji poraziti preostale elemente al-Qaide u Afganistanu, agencije reda i zakona diljem svijeta rade na pronalaženju osumnjičenih terorista.

Nedavno je uhvaćen jedan vrlo važni osumnjičenik – Abu Zubaydah, za kojega se smatra da je treći po važnosti čelnik terorističke organizacije al-Qaida. Prema novinskim izvješćima, Zubaydah je uhvaćen tijekom policijskog prepada na jedan objekt u Faisalabadu u Pakistanu. Dok je pokušavao pobjeći, pogođen je metkom, no vjeruje se da će se oporaviti.

Zubaydah je Palestinac rođen u Saudijskoj Arabiji. Radio je u Pakistanu i provjeravao dobrovoljce za al-Qaidu. Organizirao je njihov odlazak u Afganistan i upućivao ih u logore za obuku terorista. Kada bi završili obuku, Zubaydah bi ih raspoređivao u različite terorističke ćelije al-Qaide u inozemstvu.

Zubaydina uloga, kao visokog planera al-Qaidinih operacija, bila je da planira terorističke naade na temelju uputstava Osame bin Ladena. Zna se da je Zubaydah sastavio neuspješne planove za napade na milenij na zračnu luku u Los Angelesu i na hotel u Jordanu, u kojem često odsjedaju američki turisti. Vjeruje se da je Zubaydah igrao ulogu i u napadima na Svjetski trgovinski centar i Pentagon 11. rujna, te u spriječenom pokušaju da se napadnu američka veleposlanstva u Sarajevu i Parizu prošle jeseni. Zubaydah je podvrgnut ispitivanju o njegovoj vezi s napadom na američki razarač Cole u Jemenu u jesen 2000, te s terorističkim bombaškim napadima na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji 1998. Javljeno je da je u trenutku kada je uhvaćen, Zubaydah predvodio napore na ponovnom okupljanju al-Qaidae u Pakistanu.

Predsjednik George Walker Bush jasno je dao do znanja da takve kao što je Abu Zubaydah treba zaustaviti. “Teroristi su”, rekao je gospodin Bush, “odlučni proširiti obujam i domet svojih ubojstava. Teror koji je napao New York i Washington mogao bi napasti bilo koji centar civilizacije. Protiv takvog neprijatelja nitko nije imun, i nitko ne može biti neutralan.”

Hvatanje Abu Zubayde važna je pobjeda u ratu protiv terorizma. Prema riječima predsjednika Busha, “Niti jedan terorist koji traži bazu operacija, ne smije naći utočište ili sklonište. Tjerajući teroriste s jednog mjesta na drugo, ometamo planiranje i obučavanje kadrova za buduće napade na Ameriku i civilizirani svijet. Svakoga terorista treba natjerati da živi kao međunarodni bjegunac, da nema mjesta na kojem bi se mogao skrasiti ili organizirati, da nema mjesta na kojem bi se mogao sakriti, ni vlade iza koje bi se mogao sakriti i da nema sigurnog mjesta na kojem bi mogao spavati.”

XS
SM
MD
LG